داروی زیپمت
زیپمت (سیتاگلیپتین + متفورمین) یک داروی ترکیبی است که شامل داروهای سیتاگلیپتین و متفورمین است ، این دارو میتواند همراه با رژیم غذایی و ورزش برای کاهش قند خون در بزرگ سالان مبتلابه دیابت نوع 2 استفاده شود. ( داروی کاهنده قند زیپمت )
طبقه دارویی: داروی خوراکی ترکیبی کاهنده قند خون
شکل دارو: قرص روکشدار(Film-Coated Tablets)
ترکیب داروی زیپمت ۵۰/۵۰۰: هر قرص محتوی 50 میلیگرم سیتاگلیپتین بهصورت سیتاگلیپتین فسفات منو هیدرات و 500 میلیگرم متفورمین بهصورت متفورمین هیدروکلراید است.
ترکیب داروی زیپمت ۵۰/۱۰۰۰: هر قرص محتوی 50 میلیگرم سیتاگلیپتین بهصورت سیتاگلیپتین فسفات منو هیدرات و 1000 میلیگرم متفورمین بهصورت متفورمین هیدروکلراید است.
سیتاگلیپین و متفورمین
- سیتاگلیپین با افزایش سطح هورمونهای طبیعی به نام اینکرتینها وارد عمل میشود. اینکرتینها با افزایش ترشح انسولین، مخصوصا بعد از غذا، به کنترل قند خون کمک میکنند. این هورمونها همچنین از مقدار قندی که کبد میسازد نیز میکاهند.
- متفورمین هم با کمک به بازیابی واکنش مناسب بدن نسبت به انسولینی که به طور طبیعی ترشح میکنید وارد عمل میشود. متفورمین از میزان قندی که کبدتان میسازد و معده و رودههایتان جذب میکنند نیز میکاهد.
مکانیسم عمل: سیتاگلیپتین موجود در این دارو از طریق مهار آنزیم دی پپتیدیل پپتیداز 4 و متفورمین موجود در آن از طریق کاهش مقاومت به انسولین باعث کاهش قند خون میشوند. در ضمن هر دو ترکیب با کاهش تولید گلوکز درکبد به کنترل قند خون کمک میکنند.
داروی کاهنده قند زیپمت
داروی زیپمت را چگونه مصرف کنیم؟
- پزشک شما به شما میگوید که قرصهای زیپمت را با چه دوزی باید مصرف کنید. زیپمت را همراه با غذا میل کنید تا شانس ناراحتی معده شما کمتر شود.
- پزشک شما ممکن است دوز داروی زیپمت شما را در صورت نیاز تغییر دهد.
- پزشک شما ممکن است زیپمت را همراه با سایر داروهای دیابت تجویز کند.
- قرص زیپمت را قبل از بلعیدن نصف نکنید.
- اگر نمیتوانید کل قرص زیپمت را ببلعید، به پزشک خود اطلاع دهید.
- تا زمانی که پزشک شما توصیه کرده داروی زیپمت را ادامه دهید.
- اگر شما دوز زیپمت را بیشتر از مقدار توصیهشده مصرف کردید، با پزشک خود تماس بگیرید.
- درصورتیکه یک نوبت از مصرف دارو را فراموش کردید، بهمحض یادآوری فوراً آن را میل کنید. ولی اگر تقریباً زمان مصرف دوز بعدی فرا رسیدهاست، نوبت فراموششده را مصرف نکنید و برنامه عادی خود را از سر بگیرید. از دو برابر کردن مقدار دارو خودداری کنید.
در موارد زیربنا به صلاحدید پزشک ممکن است لازم باشد برای مدت کوتاهی مصرف زیپمت را متوقف کنید:
- اگر بیشازحد مایعات بدن خود را ازدستدادهاید
- اگر شما استفراغ شدید، اسهال و یا تب دارید و یا کمتر از حد نرمال آب مینوشید ممکن است دچار از دست دادن آب بدن شوید.
- عمل جراحی در پیش داشته باشید.
- اگر قرار است برای شما یک روش عکسبرداری با استفاده از ماده حاجب استفاده شود.
- هنگامیکه بدن شما تحت تأثیر برخی از انواع استرس، مانند تب، تروما، عفونت و یا جراحی قرارگرفته است مقدار داروی دیابت که نیاز دارید ممکن است بر اساس صلاحدید پزشک تغییر کند.
- قند خون خود را بر اساس نظر پزشک معالج چک کنید.
- در کنار مصرف زیپمت رژیم غذایی و برنامه ورزشی خود را ادامه دهید.
- با پزشک خود در مورد چگونگی جلوگیری، تشخیص و مدیریت کمبود قند خون (هیپوگلیسمی)، قند خون بالا (هیپرگلیسمی) و مشکلات ناشی از دیابت خود صحبت کنید.
- پزشک شما با انجام آزمایشهای منظم ازجمله میزان قند خون و هموگلوبین A1c دیابت شما را کنترل میکند.
قبل از مصرف زیپمت چه اطلاعاتی را باید با پزشک خود در میان بگذارید؟
- قبلاً التهاب لوزالمعده (پانکراتیت) داشته و یا هماکنون دارید.
- مشکلات کلیوی شدید دارید.
- مشکلات کبدی دارید.
- مشکلات قلبی، ازجمله نارسایی احتقانی قلب دارید.
- اغلب الکل مصرف میکنید و یا در کوتاهمدت مصرف بالای الکل داشتهاید.
- اگر قرار است برای شما یک روش عکسبرداری با استفاده از ماده حاجب استفاده شود. در مورد زمانی که باید زیپمت را متوقف کنید و زمانی که مجدد دارو را شروع کنید، با پزشک خود صحبت کنید.
- اگر هرگونه مشکل پزشکی دیگر دارید.
- اگر باردار هستید و یا قصد دارید باردار شوید. معلوم نیست که آیا زیپمت ضرری برای جنین شما دارد یا نه. اگر باردار هستید، با پزشک خود در مورد بهترین راه کنترل قند خون خود در حین بارداری صحبت کنید.
داروی زیپمت برای چه کسانی مناسب نیست؟
- زیپمت برای افراد مبتلابه دیابت نوع 1 مناسب نیست.
- زیپمت برای افراد مبتلابه کتواسیدوز دیابتی مناسب نیست (کتواسیدوز دیابتی شرایطی است که کتون در خون یا ادرار افزایش مییابد)
- اگر سابقه پانکراتیت (التهاب لوزالمعده) را درگذشته داشتهاید و هنوز نمیدانید که در صورت استفاده از زیپمت احتمال بروز پانکراتیت وجود دارد یا نه، این دارو را مصرف نکنید.
- هنوز اطلاعاتی در مورد ایمنی و تأثیر داروی زیپمت در بیماران زیر 18 سال وجود ندارد.
چه کسانی نباید زیپمت را استفاده کنند؟
زیپمت استفاده نکنید اگر:
- شما دچار مشکلات کلیوی شدید هستید.
- شما به هر یک از اجزای تشکیلدهنده زیپمت (سیتاگلیپتین ، متفورمین) حساسیت دارید.
علائم واکنش شدید آلرژیک به زیپمت ممکن است شامل راشهای پوستی، لکههای قرمز در پوست (کهیر) یا تورم صورت، لبها، زبان و گلو باشد که ممکن است منجر به مشکلات تنفس و بلع نیز شود. - اگر کتواسیدوز دیابتی دارید.
عوارض جانبی داروی زیپمت چیست؟
- واکنشهای حساسیت شدید: اگر هر علائمی از واکنش آلرژیک جدی دارید، از مصرف زیپمت خودداری کرده و پزشک خود را مطلع سازید. پزشک شما ممکن است داروهایی را برای کنترل واکنشهای آلرژیک و داروهای دیگری برای دیابت شما تجویز کند.
- درد مفاصل: در بعضی از افرادی که داروهای مهارکننده DPP-4 مصرف میکنند، درد مفصلی ایجاد میشود که میتواند شدید باشد. در صورت درد شدید مفصلی با پزشک خود مشورت کنید.
- واکنش پوستی: در برخی از افرادی که زیپمت را مصرف میکنند ممکن است ضایعات پوستی مثلاً ضایعات تاولی دیده شود. (اگر با مشکلات پوستی مواجه شدید بلافاصله به پزشك خود اطلاع دهيد. در این صورت پزشکتان ممکن است به شما بگوید که زیپمت را مصرف نکنید.)
- کاهش قند خون (هیپوگلیسمی): اگر زیپمت را با داروی دیگری که میتواند باعث کاهش سطح قند خون شود (مانند سولفونیل اوره یا انسولین) مصرف کنید، خطر کاهش قند خون شما بالاتر میرود. درحالیکه از زیپمت استفاده میکنید شاید نیاز باشد داروهای سولفونیل اوره یا انسولین خود را بر اساس نظر پزشک کاهش دهید.
علائم و نشانههای قند خون پایین :
درد – کجخلقی – سرگیجه – تعریق – ضعف – خوابآلودگی – گرسنگی – گیجی – عصبی شدن – افزایش ضربان قلب
داروی کاهنده قند زیپمت
شایعترین عوارض جانبی زیپمت چه مواردی است؟
- گرفتگی یا آبریزش بینی و گلودرد
- عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
- افت قند خون (هیپوگلیسمی) هنگام استفاده همزمان با داروهای خاص مانند سولفونیل اوره یا انسولین
- نفخ، ناراحتی معده و سوءهاضمه
- ضعف
- تهوع و استفراغ
- سردرد
- اسهال
- مصرف زیپمت همراه با وعدههای غذایی میتواند به کاهش عوارض جانبی گوارشی ناشی از مصرف متفورمین که معمولاً در ابتدای درمان اتفاق میافتد کمک کند. اگر مشکلات گوارشی غیرمعمول یا ناگهانی دارید، با پزشک خود صحبت کنید. مشکلات گوارشی که بعداً در طول درمان شروع میشوند ممکن است نشانهای از مشکل جدی دیگری باشند.زیپمت ممکن است عوارض جانبی دیگری، ازجمله تورم دست یا پاها را داشته باشد.ممکن است عارضه جانبی دیگری برای شما اتفاق بیافتد که در بالا ذکر نشده است. برای کسب اطلاعات بیشتر، با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
معرفی کامل داروی کاهنده قند خون گلی زیتکس + عوارض
منبع : داروسازی دکتر عبیدی