افزایش فشار خون
عوامل افزایش فشار خون:
- سن : در مطالعات مختلف نشان داده شده است که سیر پیشرونده افزایش فشار خون با افزایش سن ارتباط دارد.
- ژنتیک : به خوبی اثبات شده است که عوامل ژنتیکی که به ارث می رسند با افزایش فشار خون ارتباط دارند.
- نژاد : سفید پوستان ونژاد هندواروپایی بیشتر دچار افزایش فشار خون می شوند.
- عوامل محیطی : مانند چاقی، الکل، نمک زیاد و استرس نیز موثر هستند.
- پنج درصد باقی مانده مبتلایان به فشار خون افزایش یافته علت مشخصی برای بیماری خود دارند. به این نوع، افزایش فشار خون ثانویه گفته می شود.
خواب بیکیفیت فشار خون را افزایش میدهد
بر اساس مطالعات قبلی، کم خوابی و خواب بیکیفیت از عوامل بروز سکته مغزی، حمله قلبی و بیماریهای قلبی عروقی است. گرچه این ارتباط تایید شده، ولی علت آن تا امروز ناشناخته بود.
محققان دانشگاه آریزونا به منظور بررسی خواب بیکیفیت و ارتباط آن با بیماریهای قلبی، ۳۰۰ زن و مرد ۲۱ تا ۷۰ ساله را مورد بررسی دقیق قرار دادند.
این افراد سابقه هیچگونه بیماری قلبی نداشتند. فشار خون این افراد به طور مداوم بررسی شد و نتایج نشان داد کم خوابی منجر به افزایش فشار خون میشود و فشار خون مهمترین عامل بروز بیماریهای قلبی و سکته مغزی است.
فشار خون نیرویی است که توسط جریان خون به دیواره رگ ها وارد میشود تا خون در سراسر رگها و بدن جریان یابد.
اگر این نیرو افزایش پیدا کند و در طول زمان ثابت باقی بماند، بدن با مشکلات زیادی روبرو میشود.
فشار خون مهمترین عامل بروز بیماریهای قلبی و بیماریهای قلبی مهمترین عامل مرگ و میر در سراسر جهان است.
۱۱ شب تا ۷ صبح بهترین زمان خواب است. مصرف غذای سبک سه ساعت قبل از خواب، دمای مناسب و عدم استفاده از تجهیزات الکترونیکی در اتاق خواب نقش مهمی در خواب با کیفیت دارد.
بر اساس آمار ۱۵ تا ۲۰ درصد از بزرگسالان آمریکایی دچار اختلال خواب هستند.
از چه غذاهايي بايد پرهيز كرد؟
- از سوسيس، كالباس، كنسرو گوشت، برگرها و ساير فرآوردههاي گوشتي به علت دارا بودن مقادير بالاي سديم بايد پرهيز كرد. سبزيهاي كنسروشده در آب نمك، زيتون شور، چيپس و ساير تنقلات شور نيز نبايد مصرف شوند.
- از مصرف مقادیر زیاد برخی سبزیجات بطور طبیعی حاوی سدیم بالایی هستند نظیر چغندر، ریواس، كلم پیچ، اسفناج، كرفس، شلغم و انواع كلم ها پرهیز کنید.
- انواع نان ها، كیک ها و بیسكویت های تهیه شده با بیكینگ پودر، جوش شیرین، نمک، انواع غلا ت، سیب زمینی، ماكارونی، برنج كه با نمک تهیه می شوند.
- ماهي دودي يا كنسروشده و تن ماهي سرشار از سديم هستند.
- سسها، سوپها، قرصهاي گوشت، كنسرو لوبيا و ساير غذاهاي آماده مصرف ميتواند سبب تشديد بيماري شود.
- مصرف الكل با فشاربالا ارتباط داشته و ميتواند سبب تشديد بيماري شود.
- در طبخ به جاي كره و روغن نباتي جامد بهتر است از روغن زيتون، سويا و كانولا استفاده كرد.
- مواد حاوي كافئين از قبيل قهوه، چاي، نوشابههاي كولا و شكلات، سبب افزايش فشارخون ميشوند و بايد در حد اعتدال مصرف شوند.
کنترل نکردن فشار خون بالا باعث بروز عوارض زیر در بدن می شود :
حمله یا سکته قلبی
فشار خون بالا باعث سختی و افزایش ضخامت سرخرگ های خونی می شود (آترواسکلروز) که این امر باعث حمله قلبی، سکته قلبی وسکته مغزی می شود.
آنوریسم
آنوریسم عبارت است از اتساع (باد کردن) یا بیرونزدگی دیواره یک سرخرگ در اثر ضعف دیواره سرخرگ.
پمپ کردن خون در رگ ها علی رغم داشتن فشار خون بالا، باعث ضخیم شدن عضله قلب می شود. در نتیجه قلب به سختی خون را پمپ می کند و دچار نارسایی می شود.
تنگ و ضعیف شدن رگ های خونی در کلیه ها
در این حالت کلیه ها نمی توانند به درستی کار خود را انجام دهند.
ضخیم شدن، تنگی و یا پارگی رگ های خونی در چشم ها
در این حالت بینایی فرد کم می شود.
سندرم متابولیک
سندرم متابولیک یکی از اختلالات مربوط به متابولیسم بدن است که شامل افزایش اندازه دور کمر، تری گلسیرید خون بالا، کاهشکلسترول خوب یا HDL ، فشار خون بالا و افزایش هورمون انسولین است.
اگر فشار خون فرد بالا باشد، احتمال ابتلا به سایر اجزای این سندرم زیاداست. هر چقدر اجزای بیشتری از این سندرم را داشته باشید، بیشتر دچار دیابت، بیماری قلبی و سکته می شوید.
مشکل حافظه و یادگیری
فشار خون بالا روی توانایی فکر کردن، یادآوری و یادگیری فرد تأثیر می گذارد.
فشار خون حاملگی:
فشار خون بالا بعد از هفتۀ ۲۰ بارداری اگر با علائم بیماریهای دیگری همراه نباشد، میتواند نشانۀ بیماری فشار خون حاملگی باشد. کنترل نکردن به موقع فشار خون حاملگی میتواند خطرهایی برای سلامت مادر و جنین داشته باشد.
تأثیر فشار خون حاملگی در سلامت مادر و کودک
در بیماری فشار خون حاملگی، هرچه فشار خون بالاتر باشد یا در هفتههای زودتری اتفاق بیفتد، خطرهای بیشتری برای سلامت مادر و جنین به وجود میآورد. خوشبختانه بیشتر زنانی که دچار فشار خون حاملگی میشوند، تنها یک حالت خفیف از این بیماری را تجربه میکنند و معمولاً در اواخر بارداری نیز دچار آن میشوند. این افراد با این که احتمال کمی وجود دارد که نیاز به القای زایمان یا سزارین داشته باشند، معمولاً شرایط عادی دارند و میتوانند بارداری طبیعی خود را ادامه دهند.مادرانی که به فشار خون حاملگی مبتلا میشوند، بیشتر در معرض ابتلا به پرهاکلامپسی در ادامۀ بارداری یا بعد از زایمان قرار دارند. درصورتیکه فشار خون حاملگی پیش از هفتۀ ۳۰ شروع شده باشد، احتمال ابتلا به پرهاکلامپسی بسیار بیشتر خواهد بود.
در صورت داشتن علائم پرهاکلامپسی مانند تورم، افزایش وزن ناگهانی، سردرد مداوم یا شدید، تغییر در بینایی، درد بالای شکم، حساسیت به لمس، تهوع و استفراغ یا علائم جدا شدن زودرس جفت مانند لکهبینی یا خونریزی واژینال، حساسیت به لمس و درد رحم را مشاهده کردید، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید. همچنین ابتلا به فشار خون حاملگی، مادر باردار را در معرض خطر برخی دیگر از عوارض بارداری مثل محدودیت رشد داخل رحمی، تولد زودرس و مرگ جنین در رحم قرار میدهد. در صورت ابتلا به فشار خون حاملگی، پزشک با توجه به این خطرها، مادر و کودک را به دقت تحت نظارت قرار خواهد داد.
از آنجا که فشار خون بالا میتواند در جریان خون جفت تأثیر بگذارد، اگر فرد مبتلا به فشار خون حاملگی باشد، پزشک برای اطمینان از سلامت و رشد کودک و همچنین بررسی مقدار مایع آمنیوتیک، سونوگرافی و آزمایش پروفایل بیوفیزیکال را تجویز خواهد کرد.
درصورتیکه پزشک مشکلی را در سونوگرافی مشاهده کند، ممکن است برای بررسی بیشتر، آزمایشهایی مانند سونوگرافی داپلر را تجویز کند تا جریان خون در بدن نوزاد با دقت بیشتری برسی شود. همچنین پزشک برای تحت نظر داشتن احتمال ابتلا به پرهاکلامپسی، مجموعهای از آزمایشهای خون و ادرار را تجویز خواهد کرد. ممکن است لازم باشد دو بار در هفته، فشار خون مادر باردار اندازهگیری شود و هر هفته آزمایش خون انجام شود.
زنان بردار برای جلوگیری و کنترل فشار خون بارداری نکات زیر را مورد توجه قرار دهند:
- تنفس خود را کنترل کنید
- مصرف نمکتان را کنترل کنید
- پیاده روی کنید
- غذاهای سرشار از منیزیم مصرف کنید
- بیشتر پتاسیم مصرف کنید
- یوگای قبل از زایمان را تمرین کنید
- به موسیقی گوش بدهید
- وزنتان را کنترل کنید
- سیگار را ترک کنید