معرفی کامل انار، نار
درختچه های دارای خار و یا درختانی کوتاه و بدون خار، برگ ها مستطیلی – سر نیزه ای یا واژ تخم مرغی، بدون کرک، کامل، گل دارای لوله کاسه و چرمی و به رنگ قرمز، دندانه های کاسه سر نیزه ای و نوک تیز، گلبرگ ها به رنگ قرمز و یا به ندرت سفید رنگ، میوه قرمز شونده – قهوه ای، دارای بخش گوشتی ارغوانی، به رنگ زرد یا سفید، ترش یا شیرین.
پراکندگی جهانی انار :
نواحی مدیترانه ای، آفریقا،آسیا، اروپا، ایران، ترکیه، پاکستان و افغانستان.
پراکندگی در ایران انار :
به صورت خود رو در استان های مازندران، گرگان، گیلان، آذربایجان و در استان های مرکزی، اصفهان، تهران، کرمان، یزد، فارس، هرمزگان، سمنان، خراسان و بوشهر به صورت کاشته شده وجود دارد.
اندام مورد استفاده :
کلیه بخش های گیاه.
خواص درمانی انار :
در مصارف سنتی کلیه قسمت های گیاه مانند برگ، گل، میوه، پوست میوه و ریشه انار به علت دارا بودن تانن فراوان به عنوان ضد خونریزی و قابض به کار می رود.
در طب سنتی علاوه بر موارد ذکر شده شاخه های جوان و رب انار نیز مورد استفاده دارویی قرار می گیرد.
در طب قدیم به گل های درختان انار بدون میوه گلنار می گفتند که طبیعتی سرد و خشک دارد.
پوست ریشه انار به شکل تازه، خشک و یا عصاره الکلی برای دفع کرم روده مورد استفاده قرار می گیرد.
در طب سنتی نیز از انار به دلیل خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی که دارا می باشد، استفاده می شود.
در طب سنتی ایران از آب میوه انار در رژیم های مناسب برای درمان دیابت و همچنین استفاده از گلنار (گل های انار) در ترکیب با سایر گیاهان دارویی توصیه می شده است.
عصاره انار شامل ویتامین های C , B1 , B2 و بتا کاروتن می باشد.
کلیه قسمت های گیاه انار دارای تانن فراوان می باشند.
جوشانده یا عصاره گل انار برای رفع ترشحات مخاطی در دستگاه تناسلی و اسهال های ساده و غرغره کردن آن به همراه پوست میوه انار سبب رفع ورم لوزه می شود.
آب انار هم با خاصیت ادرار آور و نشاط آوری که دارا می باشد در درمان بیماری های ناشی از عدم کافی بودن ترشحات کیسه صفرا توصیه می شود.
میوه انار دارای تانن بسیاری قوی است و از جوشانده آن در درمان بیماری هایی مانند اسهال خونی، اسهال معمولی و ناراحتی های معده استفاده می شود.
پوسته انار نیز به علت دارا بودن تانن فراوان سبب بی حسی موضعی زخم های مخاط دهان می گردد و به همین دلیل است که پوسته انار برای درمان آفت دهانی موثر می باشد.
از نظر زیست شناسی انار منبعی موثر برای بسیاری از فعالیت های فیزیولوژیکی در بدن انسان می باشد که تاثیرات شگرفی را بر سلامتی می گذارد.
در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مصرف آب انار برای پیشگیری از فشار خون بالا توصیه می گردد.
جوشانده ریشه و گل انار دارای خاصیت ضد ویروسی می باشد.
عصاره ای که از پوسته انار به دست می آید به طور قابل ملاحظه ای رفلکس تهوع در بیماران را کاهش می دهد.
ترکیبات فنولیک موجود در هسته انار دارای خاصیت آنتی اکسیدانی می باشند.
قند های عمده ای که در عصاره انار وجود دارند شامل:
فروکتوز، ساکارز، گلوکز و مالتوز می باشند.
ترکیبات موثری در ریشه، پوست میوه، بذر انار و آب میوه انار وجود دارد که علاوه بر اینکه دارای خاصیت ضد میکروبی می باشند، دارای فعالیت آنتی اکسیدانی نیز می باشند.
پوست و بذر انار خاصیت ضد قارچی و فعالیت قوی آنتی اکسیدانی دارند.
به دلیل خواص آنتی اکسیدانی که آب میوه انار دارد مصرف آن جهت جلوگیری از بیماری های قلبی رو به افزایش گذاشته است.
محققان کانادایی در بررسی های خود دریافتند که رژیم های غذایی حاوی عصاره انار تاثیر مثبتی روی جلوگیری از رشد سلول های سرطانی پروستات در مردان از خود نشان می دهد.
همچنین محققان دریافتند که میوه انار تاثیر مثبتی در جلوگیری از سرطان پستان در زنان دارد.
محققان آمریکایی نیز دریافتند که انار اثر ضد سرطانی بر پوست و روده بزرگ دارد.
عصاره پوسته بیرونی میوه انار دارای خاصیت ضد دیابتی می باشد.
از پوست ریشه و شاخه های جوان و گل های انار برای مصارف دارویی استفاده می شود.
پوست انار قابض و دافع کرم کدو و گل های آن نیز قابض می باشد.
از پوست انار برای درمان اسهال خونی و اسهال های معمولی، کرم آسکاریش و کرم کدو نیز استفاده می شود.
گل های آن نیز برای درمان خونریزی رحم و ترشحات سفید زنانه مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد دارویی گیاه انار در جنوب ایران :
میوه انار به عنوان یکی از میوه های شناخته شده و خوشمزه همیشه مورد علاقه اهالی بومی منطقه بوده است.
از میوه (دانه) انار به صورت خام برای درمان نفخ شکم، خونریزی های داخلی و به عنوان تقویت کننده معده استفاده می گردد.
از دانه های انار نوعی رُب به نام رُب انار تهیه می گردد که علاوه بر مصرف خوراکی به صورت موضعی برای درمان تب خال مورد استفاده قرار می گیرد.
میوه انار را همچنین به عنوان تصفیه کننده خون استفاده می کنند.
مصرف انار ترش را کرم کش می دانند و پوست سفید در بر گیرنده دانه های انار را برای تقویت معده مفید می دانند و از آن استفاده می نمایند.
طریقه گرفتن آب انار:
- انار ها را از وسط نصف کنید و در یک کاسه پر از آب فرو ببرید.
- حال همان طور که انار ها زیر آب هستند دانه های انار را جدا کنید و در آب رها کنید. به این ترتیب دانه های انار تهنشین میشوندو پوست های سفید انار روی آب میمانند.
- پوست های انار را از روی آب جدا کنید و دور بیاندازید.
- دانه های انار را آبکش کنید و داخل مخلوط کن بریزید. چند بار پالس بزنید تا دانه ها کاملاً له شوند.
- صافی کوچکی را روی یک لیوان یا کاسه بگذارید و آب انار را داخل آن بریزید. با قاشق روی آن فشار بدهید تا آب انار تا جای ممکن جدا شود و داخل کاسه جمع شود.
- آب انار طبیعی اکنون آماده است اما اگر قصد دارید آن را خالی مصرف کنید میتوانید به ازای هر یک و نیم لیوان آب انار 1/3 پیمانه شکر اضافه کنید تا آب میوه شما شیرین تر شوند.
- با افزودن قدری آب هم میتوانید ترشی انار را ملایم تر کنید.
عالی بود ممنون از شما