معرفی کامل دارو اگزوفلوکان
اگزوفلوکان یک داروی تزریقی ضد قارچ می باشد .
نام تجاری : اگزوفلوکان نام علمی : فلوکونازول رده درمانی : ضد قارچ اشکال دارویی : محلول تزریقی ۰/۲ درصد
قبل از مصرف این دارو، در موارد زیر با پزشک مشورت کنید :
- – در صورت داشتن سابقه حساسیت به این دارو، مواد دیگر مانند غذاها، مواد محافظ و رنگها.
- در صورت ابتلا به هر نوع بیماری به خصوص ابتلا به بیماری های کبدی، کلیوی، پورفیری، سرطان و یا ایدز
- – در صورت مصرف فرآورده های حاوی الکل و هر نوع دارو.
- – در صورت شیردهی، بارداری و یا تصمیم به باردار شدن.
مصرف در بارداری و شیردهی
این دارو نباید در دوران بارداری مورد استفاده قرار بگیرد. مصرف این دارو در دوران شیردهی به علت ترشح دارو در شیر توصیه نمی گردد.
عوارض جانبی
عوارضی که در صورت بروز باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید:
- آنافیلاکسی
- واکنش ازدیاد حساسیت
- واکنش های پوستی (بیشتر در افراد با تست مثبت HIV رخ می دهند)
- خس خس سینه و تنگی نفس
- تورم پلک ها؛ لب ها و یا صورت
- خارش سراسری بدن
عوارضی که در حین مصرف دارو بدن با آنها تطابق پیدا می کند ولی در صورت تداوم و یا تشدید نیاز به توجه پزشکی دارند:
- تهوع، سر درد
- راش پوستی
- درد شکمی
- اسهال و استفراغ
در صورت به وجود آمدن هر گونه عارضه جدید به هنگام استفاده از این دارو، که در این راهنما قید نگردیده است، پزشک معالج خود را مطلع سازید.
هشدارها
– بیماران مبتلا به سرکوب سیستم ایمنی بدن که دچار راش در طی درمان با فلوکونازول می گردند، باید به دقت تحت نظر پزشک قرار بگیرند.
– مطالعات محدودی در زمینه استفاده از فلوکونازول در کودکان زیر ۱۶ سال برای درمان کاندیدیازیس ژنیتال موجود می باشد؛ در نتیجه استفاده از این دارو در این بیماران توصیه نمی گردد مگر در مواردی که نیاز ضروری به استفاده از این دارو باشد و جایگزین مناسب دیگری برای آن موجود نباشد.
– در صورت مصرف هم زمان با داروهای ضد انعقاد پزشک خود را مطلع سازید.
نحوه صحیح مصرف دارو
مقدار صحیح مصرف دارو
كاندیدیازیس اوروفارنژیال: روز اول ۲۰۰ میلی گرم که در روزهای بعدی با دوز ۱۰۰ میلی گرم یک بار در روز، به مدت ۲ هفته و یا بیشتر ادامه می یابد.
کاندیدیازیس ازوفاژیال: روز اول ۲۰۰ میلی گرم که در روزهای بعدی با دوز ۱۰۰ میلی گرم یک بار در روز، به مدت حداقل ۳ هفته ادامه می یابد. همچنین تا دو هفته و یا بیشتر پس از بهبود علائم نیز درمان ادامه دارد.
عفونت های کاندیدیایی (عفونت های کاندیدیایی سیستمیک شامل کانديدميا، كاندیدیازیس منتشره و پنومونی): بیشترین دوز برابر با ۴۰۰ میلی گرم در روز می باشد.
عفونت مجاری ادراری ناشی از کاندیدیا و پریتونیت: ۵۰ تا ۲۰۰ میلی گرم در روز
مننژیت کریپتوکوکی: نوع حاد: روز اول ۴۰۰ میلی گرم که در روزهای بعدی به مقدار ۲۰۰ میلی گرم یک بار در روز به مدت ۱۰ تا ۱۲ هفته پس از منفی شدن کشت مایع مغزی نخاعی ادامه می یابد.
سرکوب مننژیت کریپتوکوکی برگشت کننده در بیماران مبتلا به ایدز: ۲۰۰ میلی گرم یک بار در روز
پیشگیری در پیوند مغز استخوان: ۴۰۰ میلی گرم یک بار در روز
کودکان :
کاندیدیازیس اوروفارنژیال: روز اول ۶ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن که در روزهای بعدی به مقدار ۳ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن یک بار در روز به مدت ۲ هفته و یا بیشتر ادامه می یابد.
کاندیدیازیس ازوفاژیال: روز اول ۶ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن که در روزهای بعدی به مقدار ۳ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن یک بار در روز به مدت حداقل ۳ هفته ادامه می یابد. همچنین تا دو هفته و یا بیشتر پس از بهبود علائم نیز درمان ادامه دارد. مقدار مصرفی تا ۱۲ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن نیز ممکن است افزایش یابد. (مقدار مصرفی نباید از ۶۰۰ میلی گرم در هر روز تجاوز کند).
عفونت های کاندیدیایی (عفونت های کاندیدیایی سیستمیک شامل کانديد ميا و كاندیدیازیس منتشره) : ۶ تا ۱۲ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در هر روز مقدار مصرفی نباید از ۶۰۰ میلی گرم در هر روز تجاوز کند).
مننژیت کریپتوکوکی : نوع حاد : روز اول ۱۲ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن که در روزهای بعدی به مقدار ۶ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن یک بار در روز به مدت ۱۰ تا ۱۲ هفته پس از منفی شدن کشت مایع مغزی نخاعی ادامه می یابد. مقدار مصرفی تا ۱۲ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن نیز ممکن است بر اساس پاسخ بیمار به درمان افزایش یابد. (مقدار مصرفی نباید از ۶۰۰ میلی گرم در هر روز تجاوز کند).
سرکوب مننژیت کریپتوکوکی برگشت کننده در بیماران مبتلا به ایدز : ۶ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن یک بار در روز.
نحوه صحیح مصرف دارو
استفاده از ویال توسط تکنیک آسپتیک و با ست تزریق وریدی غیر پیروژن صورت می گیرد.
محلول باید شفاف و بی رنگ باشد، در صورت مشاهده هر نوع کدورت و جسم خارجی از تزریق خودداری نمایید. در صورت باقی ماندن محلول پس از باز نمودن در ویال، باقی مانده دارو را دور بریزید.
انفوزیون وریدی با سرعت تقریبی ۵ تا ۱۰ میلی لیتر در هر دقیقه صورت می پذیرد. از اختلاط این دارو با سایر داروها پیش از تزریق خودداری نمایید.
اگرچه رقیق سازی بیشتر برای تزریق فلوكونازول ضروری نمی باشد، می توان محتویات این ویال را با استفاده از محلول های زیر رقیق نمود:
۱) محلول دکستروز ۲۰ درصد
۲) محلول رینگر
۳) محلول رینگر لاکتات
۴) پتاسیم کلراید یک درصد در دکستروز ۵ درصد
۵) سدیم بی کربنات ۲/۴درصد
۶) نرمال سالین ۹/۰ درصد
دوز فراموش شده
در صورتیکه یک نوبت از مصرف دارو را فراموش کردید، به محض به یاد آوردن بلافاصله آن را مصرف کنید ولی اگر تقریبا زمان نوبت بعدی فرا رسیده بود از مصرف آن صرف نظر کرده و مطابق قبل مصرف دارو را ادامه دهید و از دو برابر کردن مقدار مصرف دارو پرهیز نمایید.