سواب یا ثواب یا صواب
شاید شما هم در مورد نوشتن سواب / ثواب / صواب دچار شک شوید که کدام املا درست می باشد ، در این مطلب معنی هر واژه را بررسی میکنیم تا در هر مورد از املای صحیح استفاده کنیم . ( سواب یا ثواب یا صواب ؟ )
سواب
سواب . [ س َ ] (اِ) بالا شدن و چکیدن آب را گویند از چیزی همچو از کیسه ٔ ماست و امثال آن . (برهان ) (آنندراج ). پالایش و چکیدگی آب از چیزی مانند کیسه ٔ ماست . (ناظم الاطباء).
صواب
- [مقابلِ خطا] راست و درست؛ حق.
- [قدیمی] لایق؛ سزاوار.
- درستی، راست، راستی
- درست، صحیح
- سزاوار
- بجا، معقول ≠ خطا
ثواب
- پاداش کار خوب و پسندیده در جهان آخرت.
- [مجاز] کار خوب و پسندیده.
- احسان، کارنیک، نیکی
- اجر، پاداش، مزد ≠ عقاب، گناه
طرز نوشتن صحیح ثواب / صواب / سواب
من هم، مثل خیلی از شما، تجربههای درخشانی دارم از کبابشدنهای بسیار، وقتی که خواستهام ثواب کنم. یا نکند صواب؟ کم نیستند کسانی که شباهتِ آوایی دو کلمه آنها را به اشتباه میاندازد. مثل ثنا و سنا که اولی یعنی ستایش و دوّمی یعنی روشنایی. یا همین صواب و ثواب که وقتی پای کباب شدنِ خودمان در میان باشد، بیشتر خودش را نشان میدهد.
صواب با صاد یعنی راست و درست، در مقابل خطا و نادرست. بشنوید از حافظ که، وقتی معشوقش عشوهگرانه رو برمیگرداند شیطنتش گل میکند و، میفرماید: تیری که زدی بر دلم از غمزه خطا رفت / تا باز چه اندیشه کند رأیِ صوابت
صواب صفت است و آن را به صورتهای گوناگون میتوان استفاده کرد. از صواب بودن و صواب آمدن و صواب جستن گرفته تا صواباندیش و اندیشهی صواب و رأیِ صواب و ناصواب (به معنای نادرست) و…
اما ثواب با ث در اصل یعنی اجر و پاداش و مزد عمل، که آن را برای احسان و نیکی هم به کار میبرند. نقطهی مقابلش میشود عِقاب به معنای جزای بدی. باز بشنوید از حافظ که تخصص دارد در خجلتزده کردن رندانهی یار، خصوصاً وقتی گیسو خرمن باشد و معنای صواب با صاد را هم نفهمیده باشد یا خودش را زده باشد به آن راه: ثوابت باشد ای دارای خرمن / اگر رحمی کنی بر خوشهچینی
«ثواب کردن» فقط وقتی به نظر درست میآید که در معنای دوم به کار رفته باشد، یعنی احسان و نیکی. پس وقتی من و شما خواستهایم ثواب کنیم کباب شدهایم، با ث این کار را کردهایم (احسان)، نه با صاد. ترکیبهای پراستفاده از ثواب اینهاست: ثواب بردن، ثواب دادن، ثوابکار، و ثواب داشتن (فقط بهصورت سومشخص مفرد).
درود بر شما هر سه مورد رو گفتید
ممنونم 🙏
عالی بود ممنون
بسیار عالی است
بسیار عالی بود ممنون
ممنون
پس معنی سواب کجاست
عالی و جامع و کامل بود سپاس
هر سه کلمه “سواب”، “ثواب” و “صواب” در زبان فارسی وجود دارند، اما هر کدام معنای متفاوتی دارند:
صواب: به معنای درست، صحیح، بجا و نیکو است. صفت است و در مقابل “خطا” قرار میگیرد.
ثواب: به معنای پاداش، اجر و مزد نیکو است. اسم است و در مقابل “عقاب” و “جزا” قرار میگیرد.
سواب: این کلمه در اصل به معنای “بازگشت” یا “برگشتن” است، اما در فارسی معیار کاربرد چندانی ندارد و بیشتر به صورت غلط به جای “ثواب” استفاده میشود.
بنابراین، استفاده از هر کدام از این کلمات به معنای دقیق آن بستگی دارد.
برای مثال:
“کار صواب انجام دادن” یعنی کار درست انجام دادن.
“ثواب عمل نیک را در آخرت خواهی دید.”
“سواب این کار برای من چیست؟” (این جمله غلط است و به جای “سواب” باید از “ثواب” استفاده شود.)
در زبان فارسی، به دلیل شباهت آوایی بین “ث” و “س”، گاهی اوقات این دو حرف جایگزین هم میشوند و این موضوع باعث میشود که استفاده از کلمات “ثواب” و “صواب” به جای یکدیگر رایج شود.
با این حال، توجه به معنای دقیق هر کلمه و استفاده درست از آنها در زبان فارسی اهمیت دارد.