تراریوم
تراریوم یا همان باغچه ی مینیاتوری ، وسیله ای زیباست که این روزها به عنوان هدیه و دکور بسیار پرکاربرد می باشد ، تراریوم انواع مختلفی دارد که اکثر افراد با دیدن آنها لذت میبرند و همین موضوع باعث شده است به عنوان یک هدیه مطمئن رایج شده باشد .
تعریف تراریوم
تراریوم محفظه ی شیشه ای شبیه به تنگ می باشد که در آن گیاهان کوچک ، خزه و سنگ قرار دارد ، تراریوم ها معمولا یک منظره ی کوچک را تداعی میکنند وهمین موضوع باعث جذابیت آن می باشد .
تراریوم ها در سه نوع باز و بسته و نیمه بسته می باشند ،
تاریخچه و معنی تراریوم
می گویند پزشکی به نام « ناتانیل بگشاو واردین » متوجه شد خزه هایی که در بطری قرار میدهد می توانند به زندگی خود در یک اکوسیستم بسته ادامه دهند و با آزمایش سایر گیاه ها متوجه شد خیلی از گیاه ها می توانند در این حالت رشد کنند و بدون دسترسی به هوای تازه زنده بمانند .
تا مدت ها این بطری ها به « بطری واردین » معروف بود و کاربرد خاصی نداشت ، تراریوم ها از زمانی که هنرمندان متوجه آن شدند متحول شدند ، هنرمندان شیشه گر انگلیسی با طرح های خلاقانه تراریوم های زیبایی را ساختند که وسیله ای برای دکور منزل و محیط کار شد سپس در میان مردم برای هدیه دادن رایج شد .
معنی تراریوم را این گونه معنی کرده اند که این کلمه مرکب از Terra به معنای باغچه و arium به معنای خانه می باشد و می توان « باغچه داخل خانه » را معادل آن دانست .
قدیمی ترین تراریوم موجود مربوط به یک قرن پیش می باشد .
چرخه ی داخل تراریوم
تراریوم ها یک چرخه خودکفای بسته دارد در زمانی که تراریوم های بسته را مسازند مقداری ذغال و آب در خاک گیاه قرار میدهند ، آب از طریق گیاه جذب می شود و از سطح آن بخار می شود سپس در فضای بسته تقطیر می شود و مجددا به خاکی و زعال برمیگردد این آب مقدار زیادی اکسیژن دارد که با کربن مقدار محدودی دی اکسید کربن تولید میکند و چرخه ی زندگی گیاه را کامل میکند .
برای افزایش عمر تراریوم های بسته معمولا از گیاهانی استفاده می شود که رشد بسیار کندی دارند ، گیاه بونسای و انواع کاکتوس معمولا بیشتر کاربرد دارند ، تراریوم های بونسای قیمت زیادی دارند ولی به دلیل رشد بسیار کندی که دارند سال ها می توانند در خانه ی شما باقی بمانند .
آموزش ساخت تراریوم
برای ساخت تراریوم به یک سری مواد و لوازم نیاز داریم که در ادامه لیست آنها را مشاهده میکنیم :
- محفظه شیشهای یا پلاستیکی شفاف یا تنگ ماهی
- سنگریزه در انواع مختلف و رنگ های مختلف
- زغال خرد شده در حد تکه های یک سانتی متری
- خزه ( خزه در ناطق مرطوب به وفور یافت می شود )
- توری فلزی
- خاک
- گیاه مورد نظر ( در ایران کاکتوس را راحت و ارزان می توانید تهیه کنید )
- وسایل تزئینی ( سنگ ، چوب ، تیله های شیشه ای ، ماکت های کوچک خانه و… )
طرز ساخت :
- نخست کفه ظرف را با یک لایه سنگ ریزه بپوشانید (حدود ۲٫۵ سانتیمتر). این لایه کار زهکشی را انجام میدهد .
- سپس یک لایه نازک ( به ضخامت یک سانتیمتر ) زغال روی سنگ ها بریزید .
- یک تکه توری فلزی برای جلوگیری از پایین ریختن خاک روی زغال ها قرار میدهیم.
- خاک را به ضخامت 2 تا 4 سانتیمتر بر روی توری فلزی بریزید .
- چند حفره کوچک ایجاد کنید و گیاهان انتخابیتان را در خاک بکارید.
- حالا با انتخاب چند وسیله تزئینی، هنر و سلیقهتان را بهنمایش بگذارید.
- در آخر خاک و جدار داخلی محفظه را با اسپری آب مرطوب کنید و درپوش محفظه را بگذارید .
گیاه مناسب برای ساخت تراریوم
همان طور که پیشتر گفته شد گیاهانی که رشد کمی دارند برای تراریوم ایده آل می باشند ، در ادامه لیست گیاهان مناسب برای ساخت تراریوم را برای شما قرار داده ایم :
- بونسای : این گیاه بهترین گزینه می باشد ولی قیمت زیاد آن صرفه تولید را کاهش میدهد .
- سرخسها : شامل پرسیاوشان، لانهپرندهای و دکمهای؛
- کاکتوس ها
- نخلهای کوتوله
- گیاهان هوازی : مثل تیلاندزیا
- ساکولنتها : شامل کاکتوس، هاورتیا، اِچوریا و کراسولا
- پپرومیا یا همان قاشقی
وقتی گیاه مورد نظر خود را انتخاب کردید معمولا باید با یک باغبان در مورد افزودنی های خاک برای آن گیاه مشورت کنید .
آب دادن به تراریوم ها
در تراریوم های باز و نیمه بسته شما این امکان را دارید که هر چند روز یکبار یا چند هفته یکبار به گیاه آب جدید بدهید .میزان آب دادن هم در حد اسپری 2 یا 3 مرتبه آب با آب پاش های معمولی می باشد .
آب زیاد می تواند گیاه را دچار گندیدگی کند برای همین باید دقت کنید آب در ظرف انباشته نشود ، هرگاه آب در ظرف جمع شد فورا درب آن را باز کنید تا بخار شود .
نور مورد نیاز تراریوم
نور مهم ترین عامل بقای یک تراریوم می باشد زیرا اکوسیستم در صورتی برقرار می شود که نور و حرارت ناشی از آن وجود داشته باشد همواره دقت داشته باشید تراریوم را در نزدیکی پنجره ها قرار دهید .
هرس کردن تراریوم
در تراریوم های باز و نیمه باز با رشد گیاه فضای زندگی گیاه محدود می شود و بهتر است با هرس کردن مقداری فضا را برای ادامه حیاط گیاه باز کنیم .
تعویض هوای تراریوم
معمولا توصیه می شود هر 10 روز یکبار درب تراروم را باز کنید تا هوای داخل آن خارج شود و با هوای تازه جایگزین شود ، برای این کار توصیه می شود سه بار به داخل آن فوت کنید تا هوای داخل آن به طور کامل عوض شود .
قیمت تراریوم
تراریوم های کارخانه ای معمولا وارداتی هستند و قیمت آنها تابع قیمت ارز می باشد ، تراریوم های ساده از 10 دلار شروع می شوند هر چه گیاه گران قیمت تری در تراریوم استفاده شود و اندازه بزرگتری داشته باشد قیمت آن بیشتر می شود و ممکن است تا 120 دلار هم فروخته شود .
فواید نگهداری از تراریوم
نگهداری از گیاهان در منزل و محیط کر می تواندموجب نشاط و افزایش روحیه می شود .در مورد فواید تراریوم می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- کم شدن حس اضطراب
- افزایش عملکرد مغز
- کمک به ایجاد حس مثبت