مصلح خربزه در طب سنتی
برای تعدیل طبع مواد غذایی طبق نظر حکما و اطبای طب سنتی باید مواد غذایی با طبع متضاد را با هم مصرف کرد تا بدن دچار برهم خوردگی تعادل نشود ، در اصطلاح طب سنتی ماده ای که پس از یک ماده غذایی مصرف می شود تا تعادل را برقرار کند « مصلح » می نامند . ( مصلح خربزه چیست ؟ )
مصلح خربزه
باید دانست که خربزه طبیعت گرم و تَر است و مصلح آن :
- آب انار ترش
- سرکه
خربزه در طب سنتی ایران
خربزه، طالبی و گرمک، دارای مزاجی گرم و تر هستند. این در حالی است که مزاج هندوانه، سرد و تر است. آب انار ترش و سرکه، جزو مصلحات خربزه و طالبی و گرمک محسوب میشوند و شیره و گزنگبین و پوست هندوانه هم مصلح هندوانه هستند.
امام رضاعلیه السلام می فرمایند : خربزه به منزلۀ آب است ، به منزلۀ شیرینی است ، معطر است ، میوۀ گوارا ست ، نظیف کنندۀ دهان و دندان است ، طعام خوبی است ، خورش شایسته ایست ، مثانه را شستشو می دهد ، صورت را صاف می کند و دهان را خوشبو می کند .
مضرات خربزه از دیدگاه طب سنتی
- اگر در معده فردی که می خواهد خربزه بخورد، خلطی وجود داشته باشد، خربزه به خاطر لطافتش سریع به آن خلط تبدیل می شود.
- خربزه سریع التعفن است یعنی در معده ای که قادر به هضمش نباشد حرارت غیرطبیعی در آن اثر کرده، باعث عفونت مواد می شود.
- خربزه در برخی افراد باعث بروز سردرد می شود و این افراد باید از مصرف آن پرهیز کرده یا حتما آن را با مصلحش استفاده کند.
- خوردن خربزه در حالت ناشتا خطر بروز تب های صفراوی را بالا می برد.
- همچنین خوردن خربزه بلافاصله بعد از غذا باعث فساد هضم می شود.
- خوردن خربزه با غذاهای غیرلطیف و غلیظ مانند پنیر باعث بروز انسدادها در بدن می شود.
خواص خربزه از دیدگاه
- مصرف خربزه سبب افزایش رطوبت مغز و بدن میشود.
- باید از مصرف خربزه هنگام گرسنگی و ناشتا اجتناب کرد.
- مصرف خربزه بلافاصله بعد از غذا مضر است.
- مصرف آب بعد از خوردن خربزه مضر است.
- چاقکننده بوده، باعث افزایش شیر، عرق و ادرار میشود.
- مصرف آن در گرممزاجان بهخصوص در مناطق گرم مضر است.
خربزه را فقط نباید با عسل خورد همین و بس