گل یاس رازقی ( Sampaguita ) گل ملی کشور فیلیپین است . این گیاه در کشور اندونزی Melati Putih نامیده میشود و طرفداران زیادی دارد . عطر و بوی این گل باعث محبوبیت آن در کشور های جنوب شرق آسیا شده است . ( گل یاس رازقی / راهنمای کامل )
گل یاس رازقی
نام انگلیسی: | ARABIAN JASMINE |
نامهای متداول: | یاس رازقی گل رازقی یاسمن عربی |
رنگ گل: | گل های کوچک سفید از جنس Jasminum |
برگ : | برگهای آن دائمی صاف بیضی شکل و بی کرک |
نام علمی: | JASMINUM SAMBAC |
خانواده: | OLEACEAE زیتون |
شکل گل: | گلهای درشت پر پر |
فصل گلدهی: | از نیمه اردیبهشت به بعد در طول مدت تابستان گلهای آن مرتبأ شکفته میشوند و هر گل حدود یک هفته تا ده روز دوام دارد |
اندازه: | تا 3 متر (1.6 تا 9،8 فوت) ارتفاع دارد |
میوه: | ندارد |
اوج عطرافشانی
گل یاس رازقی از خانواده یاس ها میباشد و در اولین روز گلدهی و در اولین ساعات بامداد اوج عطرافشانی خود را دارد . مداومت عطرافشانی 8 ساعته فضای معطری را برای ما به وجود میآورد .
یاس رازقی در ایران
این گیاه برای رشد به آب و هوای گرم و مرطوب نیاز دارد و در برابر سرمازدگی به شدت آسیب پذیر است . به همین دلایل گل یاس رازقی فقط در استان های جنوبی ایران یافت می شود .
نگهداری از گل یاس رازقی
ظاهر بسیار زیبا در کنار عطر و بوی دلنشین از گل یاس رازقی یک گیاه دوست داشتنی ساخته است ، این گیاه در فصل گرما به آسانی رشد میکند و نگهداری زیادی لازم ندارد . در صورتی که آب و هوا مناسب باشد این گیاه تا چند سال زنده میماند .
تنوع گیاه یاس رازقی
یاس رازقی بیش از 200 گونه دارد که در هر نقطه از جهان که آب و هوای گرم و مرطوب دارد با تفاوت های جزئی یافت میشود . مهمترین گونه های این گیاه عبارت اند از :
- گل یاس چینی
- یاس گلبول
- یاس عربی
- یاس زمستانی
- یاس هندی
- یاس بوته ای
گل یاس چینی :
گل یاس چینی بسیار پر شکوفه و مقاوم است به همین دلیل برای نگهداری در فضای بسته مانند راهرو و داخل آپارتمان بسیار مناسب است . گل هایش سفید رنگ و عطر آنها مانند گیاه چای است .
یاس گلبول :
یاس گلبول گل زرد دارد و همیشه سبز است رنگ زرد سبب شده است زیاد محبوب نباشد .
یاس عربی :
یاس عربی به دلیل شکوفه دهی در تمام سال بسیار محبوب است ، گل های بزرگتر از سایر یاس ها از ویژگی های ظاهری این گیاه است . استحکام و مقاومت زیاد آن سبب شده است در بسیاری از کشور ها مورد استفاده قرار بگیرد .
یاس زمستانی :
یاس زمستانی به دلیل مقاومت به سرما با این نام شناخته میشود . شکوفه های زرد و بدون بو از نقطه ضعف های این گیاه است .
یاس هندی :
یاس هندی گیاهی رونده است و شکوفه های سفید و خوش بو دارد .
یاس بوته ای :
یاس بوته ای با رشد عمودی و شکل پذیر برای فضای سبز مناسب است ولی به شدت به سرما حساس است .
اسپیرولینا چیست ? فواید و مضرات
شرایط نگهداری از گل یاس رازقی
همانطور که پیش تر گفته شد این گیاه گونه های زیادی دارد ، در اینجا به بررسی شرایط نگهداری این گیاه متناسب با گونه های رایج در ایران میپردازیم :
خاک
خاک باید غیر متراکم و نفوذ پذیر باشد و از مواد معدنی گوناگون غنی باشد . گلدان هایی که سوراخ زهکشی دارند برای تهویه خاک این گیاه مناسب تر هستند . بستر شل و نفوذ پذیر با Ph کمی اسیدی بهترین بستر برای گل یاس رازقی است .
دما
محدوده دمایی مناسب این گیاه 18 تا 23 درجه سانتیگراد میباشد ، تهویه هوای اطراف گیاه به سلامت آن کمک میکند سبب میشود با سرعت بیشتری رشد کند .
آبیاری
برای آب دادن به این گیاه هرگز از آب سرد استفاده نکنید . معمولا باغبان ها مقداری آب را در محیط قرار میدهند تا ولرم شود سپس آن را به پای گیاه میریزند .
آب سرد به وارد کردن شوک حرارتی به ریشه ها سبب آسیب به گیاه میشود و حتی ممکن است گیاه برای همیشه خراب شود .
دفعات آبیاری در فصل گرم : یکبار صبح و یکبار عصر
دفعات آبیاری در فصل سرد : یکبار صبح
توجه : این گیاه ذاتا برای محیط های مرطوب است ، در نتیجه مرطوب بودن خاک برایش ضرری ندارد اما خشکی خاک میتواند به آن آسیب بزند .
خواب زمستانی
این گیاه از مهر تا اواخر اسفند به خواب زمستانی میرود ، در این مدت نباید تعویض گلدان و تغییر مکان داشته باشد . برای تعویض گلدان باید تا بهار صبر کرد .
تعویض گلدان
این گیاه هم مانند تمامی گیاهان به تعویض خاک و بزرگ کردن گلدان نیاز دارد ، هر دو سال یکبار گلدان این گیاه را تعویض کنید و مواد مغذی خاک را تقویت کنید .
در هر مرتبه که گلدان را تعویض میکنید قطر گلدان ده سانتیمتر بزرگ شود .
کود
فصل کود دهی این گیاه بهار و تابستان میباشد . کود مایع به صورت هفتگی در این مدت بهترین روش کوددهی است .
استفاده از گود گوسفندی مرطوب برای این گیاه در ایران رایج میباشد و نتایج خوبی هم دیده میشود .
هرس کردن
برای هرس کردن یاس رازقی ، گیاه الزاما در حالت خواب زمستانی باشد و یکبار در سال بیشتر انجام نشود . شاخ و برگ های خشک شده با دقت بریده شوند تا گیاه در بهار به خوبی رشد کند .
خواب زمستانی
هرگاه دمای محیط کمتر از 15 درجه سانتی گراد باشد ، این گیاه به خواب زمستانی میرود ، در این حالت گیاه به آب کمتری نیاز دارد اما توجه داشته باشید همواره خاکش مرطوب باشد .
بهتر است در زمان خواب زمستانی گیاه در معرض نور بیشتری قرار بگیرد .
تکثیر گیاه گل یاس رازقی
تکثیر این گیاه با قلمه زنی و بذر انجام میشود ، بذر این گیاه با قیمت مناسب در بازار یافت میشود .
کاشت بذر یاس رازقی
ابتدا بذر ها را در آب یا چای بابونه خیس کنید پس از 4 ساعت به گلدانی که مطابق مراحل زیر آماده کرده اید منتقل کنید :
گلدان را با زغال سنگ نارس ، پرلیت ، هوموس و ماسه پرکنید و رطوبت آن را افزایش دهید .
پذر ها را در فواصل پنج سانتی متری بکارید ، جوانه زنی بذر ها 40 تا 50 روز طول میکشد . به محض جوانه زدن در محیط نسبتا گرم نگه داری شود .
روش قلمه زنی
- ساقه مناسب را به طول 15 تا 20 سانتی متر را برش بزنید .
- ساقه را در گلدانی با بستر نرم و مرطوب بکارید .
- گلدان را در دمای 20 درجه سانتی گراد نگه داری کنید.
- با آب ولرم آبیاری کنید .
- وجود تهویه الزامی است .
- بعد از ریشه زنی قلمه ها، بهتر است آن ها را به گلدان بزرگتری انتقال دهید .
آفات یاس رازقی
حشرات اردی : این حشرات سفید رنگ و ریز معمولا بر روی برگ و ساقه این گیاه رشد میکنند و مواد مغذی گیاه را مصرف میکنند .
شته : محیط مرطوب خاک این گیاه بسیار مورد پسند شته ها میباشد . اسپری روغن پارافین و آب جوش و سموم رایج میتواند شته ها را از گیاه دور کند .
بیماری یاس رازقی
این گیاه بیماری خاصی ندارد و فقط باید میزان کلسیم خاکش بیش از حد نباشد زیرا در این صورت توانایی جذب آهن را از دست میدهد و رشد آن کند میگردد.
گل یاس رازقی / راهنمای کامل
خواص دمنوش یاس رازقی
- گل رازقی ، طعم تلخ دارد و در ناراحتی های هضمی منشاء صفرا که با تلخی دهان و تهوع همراه است اثر مفید ظاهر می کند .
- در درمان اولسرها ، بیماری های پوستی ، خارش و غیره مفید واقع می گردد .
- اثر درمانی آن شبیه یاس چمچا است .
- گل رازقی اثر ملین ، ضد استفراغ و تقویت کننده قوای مغزی دارد .
- خیسانده برگ خشک رازقی اگر بر روی اولسرهای مقاوم و دیرعلاج قرار گیرد .سرعت التیام انها را فراهم می آورد .
- گل رازقی باعث کم شدن شیر و توقف ترشح آن می گردد.
- از اسانس رازقی جهت معطر کردن چای استفاده بعمل می آید .
منبع : دمنوش ایرانی
برای من بو نمیده
چیکار کنم بو دار بشه؟