چرم مصنوعی همانطور که از اسمش مشخص است ساخته دست انسان میباشد و با چرم طبیعی که از پوست حیوانات به دست میآید تفاوت های اساسی دارد . اگر علاقه مند به آشنایی بیشتر با چرم مصنوعی ، مزایا و معایب آن هستید در ادامه همراه ما باشید . ( چرم مصنوعی چیست ? )
فهرست مطالب
چرم مصنوعی
چرم مصنوعی نوعی از منسوجات میباشد که از مواد نفتی با ظاهری شبیه به چرم طبیعی تولید میشود . اکثر چرم های مصنوعی از پلی اورتان و پلی وینیل کلراید ساخته میشوند .
تولید چرم های مصنوعی نخستین بار در دهه 40 میلادی در کشور آمریکا آغاز شد و از آن زمان تا کنون محبوبیت بالای خود را حفظ کرده است و هر روزه تنوع بیشتری پیدا میکند .
چرم مصنوعی چیست ?
کاربرد های چرم مصنوعی
چرم مصنوعی در هر موردی که چرم طبیعی کاربرد داشته باشد میتواند به عنوان یک جایگزین به کار برده شود :
- پوشاک : کیف ، کفش ، کت ، کاپشن ، شلوار و…
- مبلمان : مبلمان اداری و منزل
- روکش صندلی خودرو
- روکش زین دوچرخه و موتورسیکلت
- روکش تخت جراحی ( به دلیل قابلیت ضد آب بودن و شستشو آسان )
- جلد کتاب و سر رسید
و ده ها مورد دیگر…
مزایای چرم مصنوعی
چرم مصنوعی دارای مزایای متعددی است از جمله :
- قیمت مناسب : مهمترین مزیت چرم مصنوعی نسبت به چرم طبیعی همین مورد میباشد که قیمت آن بسیار کمتر می باشد .
- کیفیت یکنواخت : چرم مصنوعی به صورت رول های چند ده متری تولید میشود که از ابتدا تا انتهای آن یک ضخامت و کیفیت را دارد این مسئله باعث میشود مثلا وقتی یک کاناپه با روکش چرم مصنوعی ساخته میشود تمام سطح آن یک ظاهر و کیفیت یکنواخت را دارد .
- رنگ های خاص : بعضی از رنگ های خاص مانند : « شب رنگ » و « هفت رنگ » را نمیتوان با چرم طبیعی به دست آورد ولی چرم مصنوعی هیچ محدودیتی در طرح و رنگ ندارد .
- ضد آب بودن : اکثر چرم های مصنوعی قابلیت ضد آب بودن را دارند.
- سهولت در دوخت و دوز : چرم مصنوعی برش ، چسب پذیری و دوخت راحت تری دارد .
چرم مصنوعی چیست ?
معایب چرم مصنوعی
چرم مصنوعی در کنار مزایای زیادی که دارد، نسبت به چرم طبیعی معایبی هم دارد :
- طول عمر کمتر : چرم مصنوعی طول عمر به مراتب کمتری نسبت به چرم طبیعی دارد .
- استحکام کمتر : چرم طبیعی معمولا 6 تا 10 برابر استحکام بیشتری نسبت به چرم مصنوعی دارد به عنوان مثال شما برای پاره کردن چرم طبیعی با دست نیروی بسیار زیادی باید داشته باشید .
- آسیب پذیر در مقابل حرارت : چرم های مصنوعی به دلیل ساخته شدن از مواد نفتی ، نسبت به حرارت حساس میباشند و به سرعت میسوزند و مچاله میشوند .
- واکس پذیر نبودن : بر خلاف چرم طبیعی ، چرم مصنوعی واکس پذیر نیست و به همین دلیل پس از اندک زمانی شروع به پوست پوست شدن میکند .
- بوی بد و حساسیت زایی : برخی از چرم های مصنوعی که از مواد بازیافتی تولید میشوند دارای بوی بد و حساسیت زا هستند .
- عدم تهویه : چرم طبیعی با وجود ضاخمت زیاد دارای خلل و فرج زیادی است که عرق و بخارات بدن را عبور میدهد ولی چرم های مصنوعی اکثر کاملا عایق هستند .
معروف ترین برندهای چرم مصنوعی
- چرم کلارینو : بیشتر چرم مصنوعی پوشاک را تولید میکند .
- چرم فابریکوید : برند DuPont
- چرم کایدکس : یک PVC اکریلیک اسید که توسط Kleerdex ساخته میشود .
- چرم لریکا : برند ایتالیایی به نام Lorica Sud که کیفیت و قیمت بالایی دارد.
- چرم MB-Tex : با صنایع خودرو آلمان همکاری گسترده دارد.
- چرم Sta-Kleen و NuLeather : از نوع پلی اورتان با کارایی فوقالعاده هستند .
- چرم Rexine : برند پوشاک چرم بریتانیایی
تشخیص چرم مصنوعی
برای تشخیص چرم مصنوعی از طبیعی کار بسیار دشوار میباشد زیرا کارخانه های تولید کننده چرم مصنوعی تقریبا برای هر موردی یک راه حل پیدا کرده اند . حتی امروزه چرم های مصنوعی با بوی چرم طبیعی نیز تولید میشوند .
استفاده از حرارت فندک و بو کردن چرم از قدیمی ترین روش های تشخیص بودند که دیگر در اکثر موارد موثر نیست . بررسی پشت چرم تا حدودی میتواند کارگشا باشد ، چرم مصنوعی در اکثر موارد در پشت خود پارچه یا یک سطح نمد مانند دارد که کاملا یک نواخت است . اما چرم طبیعی دارای پرز میباشد .
البته به این نکنه باید اشاره کرد که چرم های مصنوعی پشت پرزدار نیز در بازار موجود میباشد ، باید بپذیریم که تشخیص چرم مصنوعی از چرم طبیعی فقط از افراد متخصص برمیآید .
استفاده صحیح از چرم مصنوعی
ترکیب چرم طبیعی و مصنوعی اگر به طور صحیح صورت بگیرد میتواند قیمت تمام شده یک محصول کاهش بدهد بی آنکه به کیفیت آن آسیب بزند .
مثال :
یک صندلی اداری را فرض کنید ، اگر قسمت کف و پشتی صندلی که با بدن در تماس است را از چرم طبیعی بسازیم ، و پست صندلی که در سایش و تماس زیادی قرار ندارد را با چرم مصنوعی بسازیم یک صندلی با کیفیت و خوش قیمت خواهیم داشت .
بسیاری. اطلاعات خوبی در مورد چرم مصنوعی دادید
ممنون