حتما برای شما هم پیش آمده است واژه تحیت را بشنوید یا مشاهده کرده باشید و از معنی دقیق آن مطلع نباشید ، در این مطلب معنی دقیق این کلمه را مرور میکنیم . ( تحیت یعنی چه ? )
فهرست مطالب
معنی تحیت
تحیت ، برگرفته از حیات و به معنی دعا برای بقا و زندگی غیر و نیز به معنای سلام و درود گفتن آمده است . مورد نظر در اين عنوان، معناى سلام و درود است و آیاتی معرفی میشوند که در آنها از واژه «تحيّت» و «سلام» استفاده شده است.
مترادف و معادل واژه تحیت :
- آفرین
- درود
- سلام
- خوش آمد گفتن
- درود گفتن
- سلام گفتن
متضاد واژه تحیت : نفرین .
تلفظ تحت :
/tahiyyat/
تحیت یعنی چه ?
معنی تحیت در لغتنامه دهخدا
تحیت. [ ت ُ ح َ ] ( ع اِ مصغر، ق مصغر ) مصغر تحت ، یعنی تقریباً پایین. ( ناظم الاطباء ).
تحیت. [ ت َ حی ی َ ] ( ع مص ، اِ ) تحیة. سلام گفتن. ( غیاث اللغات ). درود و سلام و دعا و نیایش. ( از ناظم الاطباء ) : و پدر ما امیرماضی… ویرا سخت نیکو و عزیز داشتی… و امروز ما را بکارآمده تر یادگاریست و حال مناصحت و کفایت وی ظاهر گشته است. به رسولی فرستاده آمد تا سلام و تحیت مارا… به خان رساند. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 209 ).
هزاران درود و دو چندان تحیت
ز ایزد بر آن جودت روحپرورناصرخسرو
ای نسیم صبا تحیت من
برسان نزد خواجه ابراهیممسعودسعد
برای رنج دل و عیش بدگوارم ساخت
جوارشی ز تحیت مفرحی ز ثناخاقانی
دارالسلام اهل هدی باد صدر او
زایزد بر او تحیت و از عرشیان سلامخاقانی
گوش در آن نامه تحیت رسان
دیده در آن سجده تحیات خوان
نظامی
نظری به دوستان کن که هزار بار از آن به
که تحیتی نویسی و هدیتی فرستی
سعدی
ادامه معنی تحیت در دهخدا
و تحیت و سلام او را بجا آورد و اعتکاف تمام در تربت وی گذارد [ گزارد ] و اعتذار از طول مدت همی خواهد. ( ترجمه تاریخ یمینی چ 1 تهران ص 454 ).
|| دیر ماندن.
|| پادشاهی و مُلک. ( غیاث اللغات ). و رجوع به تحیة شود.
تحیة. [ ت َ حی ی َ ] ( ع مص ) سلام کردن بر کسی. ( تاج المصادر بیهقی ) ( زوزنی ) ( ترجمان جرجانی ترتیب عادل بن علی ). سلام فرستادن بر کسی. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ) ( از قطر المحیط ). سلام گفتن. ( آنندراج ) : فسلموا علی انفسکم تحیة من عنداﷲ مبارکة طیبة. ( قرآن 61/24 ). یلقون فیها تحیة و سلاماً. ( قرآن 75/25 ).
|| گفتن به کسی حیاک اﷲ، یعنی طولانی باد عمر او. ( اقرب الموارد ) ( از قطر المحیط ). دعا و نیایش. ( ناظم الاطباء ).
|| زندگانی دادن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( زوزنی ) ( ترجمان جرجانی ترتیب عادل بن علی ) ( غیاث اللغات ). باقی گذاشتن. ( ازمنتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ). دیرگاه ماندن. ( آنندراج ).
|| نزدیک پنجاه رسیدن. ( منتهی الارب )( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ) ( از قطر المحیط ).
|| مالک گردانیدن. ( منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ). پادشاه گردانیدن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( زوزنی ).
|| ( اِ ) ج ، تحایا، تحیات. سلام. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ).
سلام و درود. ( غیاث اللغات ) ( فرهنگ نظام ). درود. ( دهار ). تحیت و درود. ( از ناظم الاطباء ).
|| تحیةالمسجد، یا صلوةتحیةالمسجد؛ دو رکعت نماز مستحب است که در مسجد خوانند هنگام درآمدن بدان مسجد را.
|| تهنیت و مبارکبادی. ( ناظم الاطباء ).
|| ملک و پادشاهی. ( غیاث اللغات ). ملک.
|| بقا. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). و رجوع به تحیت و تحیه شود.
تحیة. [ ت َ حی ی َ ] ( اِخ ) بنت سلیمان. محدثه است. ( منتهی الارب ) .
تحیة. [ ت َ حی ی َ ] ( اِخ ) راسبیة. محدثه است. ( منتهی الارب ) .
معنی تحیت در لغتنامه معین
تحیت (تَ یَّ ) [ ع . تحیة ] (مص م . ) = درود گفتن ، سلام گفتن . جِ تحیُات .
تحیت یعنی چه ?
معنی تحیت در فرهنگ عمید
۱. سلام گفتن، درود گفتن.
۲. خوشامد گفتن.
۳. (اسم ) سلام و درود.
نقش: اسم اشتباه تایپی: jpdj
klhc jpdj ls[nآوا: /tahiyyat/
تحیت به انگلیسی
- salutation
- benediction
تحیت یعنی چه ?
فرق تحيت و سلام
فرقان/۷۵ :
أُولَئِكَ يُجْزَوْنَ الْغُرْفَةَ بِمَا صَبَرُوا وَيُلَقَّوْنَ فِيهَا تَحِيَّةً وَسَلَامًا.
(پاداش آنان به پاس آن كه بردبارى كردند، کاخ و کاشانه است و در آن جا با خوشامد و درود روبه رو گردند).
در آیات متعدد ، تحیت و سلام در کنار یکدیگر آمده اند، همانند «تحیتهم فیها سلام» (یونس/۱۰ و ابراهیم/۲۳)، «تحیتهم یوم یلقونه سلام»، (احزاب/۴۴).
تحیت و سلام یکی از آداب دیدار نیکان در دنیا و آخرت است.
تحیت از ریشه «حیی» و به معنای «زندگی» است؛ وقتی دو نفر به یکدیگر می رسند، برای هم آرزوی زندگی، شادی و خرمی می کنند. کلمات گوناگونی در قرآن از این ریشه ساخته شده است، همانند الحیاة، الحیوان، الحیّ، احیاء، یستحیی، محیا و… که همگی دور محور «زیستن» می چرخند.
سلام از ریشه «سلم» و به معنای سلامتی و تندرستی است؛ طبق آداب شرعی، هنگام دیدار برای فرد مقابل آرزوی تندرستی و سلامتی می کنیم.
طبیعی است هرگاه دو واژه «سلام و تحیت» کنار یکدیگر به کار روند، هر دو برای فرد آرزو می گردد.
معنی تحیت در قران
تحيت و درود از اموري نيستند كه بعد از ظهور اسلام حادث شده باشد، بلكه مصاديق مختلف آن در ميان اقوام و ملل پيش از اسلام نيز سابقه دارد; در آيات مختلف قرآن كريم تعبيراتي وجود دارد كه نشانگر وجود اين سنت در ملل گذشته دارد، از جمله آنها:
(وَلَقَدْ جَاءَتْ رُسُلُنَا إِبْرَاهِيمَ بِالْبُشْرَى قَالُوا سَلامًا)[سوره هود: 69.] و (وَ السَّلامُ عَلَيَّ يَوْمَ وُلِدْتُ وَ يَوْمَ أَمُوتُ وَ يَوْمَ أُبْعَثُ حَيًّا)[مريم:33.] .
اين دو آيه نشانگر آن است كه در زمان حضرت ابراهيم و حضرت عيسي(ع) تحيت و سلام وجود داشته است. در زمان عرب جاهلي نيز نوعي از تحيت رواج داشته است كه حكايت ذيل بيان گر آن است :
«روزي يكي از اعراب جاهلي جهت شنيدن آيات قرآن كريم به حضور پيامبر اكرم(ص) رسيد و در ابتداي سخن براي تحيت چنين گفت: انعم صباحا كه حضرت در جواب فرمود: خداي من تحيتبهتر از اين فرستاده و آن اين است كه بگوييم سلام عليكم.[فرازهايي از تاريخ اسلام / جعفر سبحاني.]
نماز تحیت مسجد
با توجه به روایاتی که درباره حقوق و احترام به مسجد نقل شده، اگر کسی وارد مسجد شود، اما نمازی ـ واجب یا مستحب ـ نخواند، در روز قیامت، آن مسجد از او طلبکار شده و از او پیش خداوند شکایت میکند.
پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) فرمودند: «هرگاه یکی از شما وارد مسجد میشود، ننشیند تا آنکه دو رکعت نماز بگزارد».
ازاینرو در احکام شرعی مسجد آمده است: وقتی انسان وارد مسجد میشود، مستحب است دو رکعت نماز به قصد تحیت و احترام مسجد بخواند و اگر نماز واجب یا مستحب دیگری هم بخواند، کافی است.
و مقصود از نماز تحیت آن است که حرمت مسجد به واسطه نشستن بدون نماز هتک نشود.
تحیت یعنی چه ?
نماز تحیت مسجد جمکران
مسجد جمکران در نزدیکى شهر مقدّس قم واقع شده است که به امر امام زمان(علیه السلام) بنا گردید و داراى آثار و برکات فراوانى است.
مرحوم حاج میرزا «حسین نورى» در کتاب «نجم الثاقب» داستان بناى آن را نقل کرده است و در همان حکایت که در بیدارى واقع شده نه در خواب، به نقل از امام زمان(علیه السلام) خطاب به حسن مُثله جمکرانى آمده است: به مردم بگو به این مکان رغبت نشان دهند و آن را مغتنم بشمارند و در آن جا چهار رکعت نماز بگذارند:
1ـ دو رکعت نماز تحیّت مسجد که در هر رکعتى یک مرتبه «حمد» و هفت مرتبه سوره «قل هو الله احد» بخوانند و هفت بار ذکر رکوع و در هر سجده هفت بار نیز ذکر سجود را بگویند (در رکوع هفت بار بگوید سبحان ربّى الْعظیم و بحمده و در سجده هفت بار بگوید سبحان ربّى الأعلى و بحمده).
2ـ دو رکعت نماز امام زمان(علیه السلام) بخواند به این نحو که، در رکعت اوّل سوره «حمد» را آغاز کند و چون به جمله «ایّاک نعبد و ایّاک نستعین» رسید، صد مرتبه آن را تکرار نماید و سپس بقیّه حمد را تا آخر بخواند (آنگاه یک مرتبه سوره «قل هو اللّه احد» را بخواند) و ذکر رکوع و سجود را هفت مرتبه بگوید و رکعت دوم را نیز به همین صورت انجام دهد. پس از نماز یک بار بگوید: لا اِلهَ اِلاَّ اللّه و سپس تسبیح حضرت زهرا(علیها السلام) را بگوید; آنگاه سر به سجده بگذارد و صد بار صلوات بفرستد.
امام زمان(علیه السلام) فرمود: «فَمَنْ صَلاّهُما فَکَاَنَّما صَلّى فِى الْبَیْتِ الْعَتیقِ; هر کس این دو نماز را (به این نحو) انجام دهد گویا در کعبه نماز خوانده است».(این داستان به طور مشروح در «نجم الثاقب» صفحه 383 – 388 آمده است.)
مطالب پیشنهادی
تحیت یعنی چه ?