درست کردن نبات در خانه، کار بسیار آسانی است که در این مقاله گام به گام به آن میپردازیم. در انتها خواص و فواید نبات را مرور میکنیم. در ادامه همراه ما باشید.
فهرست مطالب
طرز تهیه نبات خانگی گام به گام
زمان مورد نیاز: 59 دقیقه
مواد لازم:
یک لیوان آب
سه لیوان شکر
اسانس مورد علاقه به مقدار لازم
- گام نخست
آب را بر روی حرارت قرار دهید، سپس شکر را آرام آرام به آب اضافه کنید تا حل شدن آن راحت تر باشد. پس از حل شدن تمام شکر ها، محلول به دست آمده را از صافی عبور دهید.
- گام دوم
اگر میخواهید از چوب به عنوان وسیله تشکیل بلور های نبات استفاده کنید، لازم است که ابتدا چوب را خیس کنید. سپس چوب خیس را در شکر بغلتانید تا دانه های شکر جذب رطوبت چوب شوند. این شکر ها پایه اولیه تشکیل بلور های نبات میشوند.
- گام سوم
پس از خنک شدن محلول، یک شیشه مربا تمیز را آماده کنید تا نخ یا چوب مورد نظر را در وسط آن قرار دهید. توجه داشته باشد چوب یا نخ به کف شیشه خیلی نزدیک نشود زیرا در صورت اتصال به نبات های کف ظرف، شکستن آن دشوار و احتمال این وجود دارد نبات شما به کلی خراب شود.
- گام چهارم
برای جلوگیری از ورود گرد و خاک و حشرات به ظرف توصیه میشود با پارچه یا نایلون، روی ظرف را بپوشانید و در به مدت 5 تا 10 روز صبر کنید تا بلور های نبات تشکیل شوند.
بهترین راه برای تمیز کردن ظرف تهیه نبات
زمانی که نبات بر روی چوب یا نخ تشکیل میشود، مقداری هم در ته ظرف به صورت متراکم به وجود میآید که معمولا تمیز کردن آن دشوار میباشد. اگر قصد دارید به زودی باز هم نبات درست کنید بهتر است درب این ظرف را ببندید و در زمانی که قصد تهیه مجدد نبات دارید مقداری آب جوش داخل ظرف بریزید تا ذزات نبات ته ظرف در آب جوش حل شوند و از این محلول برای درست کردن نبات استفاده کنید.
اگر میخواهید به سرعت ظرف را تمیز کنید، آن را بطور کامل از آب پر کنید و در مایکروفر قرار دهید تا با گرم شدن آب، نبات های ته ظرف حل شوند.
رنگی کردن نبات خانگی
اگر علاقه دارید تا نبات های شما در رنگ های مختلف درست شوند میتوانید در زمانی که محلول شکر و آب ولرم میباشد یک قاشق چای خوری شربت میوه ای در آن حل کنید تا رنگ و طعم نبات عوض شود.
اسانس های گیاهی از جمله: زعفران، هل، دارچین، عرق به لیمو، گلاب، عرق نعنا و… برای طعم دادن به نبات از گذشته تا امروز کاربرد داشته اند.
یک تکه کردن نبات خانگی
نبات های ایرانی به صورت بلور های متعدد که در کنار هم قرار دارند میباشد اما در کشور های غربی علاقه دارند که نبات به صورت یک تکه تولید شود. برای اینکار در زمانی که آب بر روی حرارت قرار دارد و شکر را اضافه میکنید به همراه آن یک قاشق غذا خوری آبلیمو باید اضافه کنیم. آب لیمو باعث میشود محلول ما به بلور واحد تشکیل بدهد.
اندازه بلور های نبات
اگر اندازه بلور های نبات برای شما مهم میباشد باید توجه داشته باشید دمای محیطی که نبات در آن تشکیل میشود باید متعادل و یک نواخت باشد تا بلور های بزرگ ایجاد شود. اگر در محیطی که نبات درست میشود از کولر یا وسایل گرمایشی استفاده میکنید باید توجه داشته باشید تغییر دما بلور های فرعی را زیاد میکند و شکل نبات از آنچه دوست دارید فاصله میگیرد.
ماندگاری نبات خانگی چقدر است ?
نبات به خودی خود خراب نمیشود اما اگر در معرض رطوبت زیاد و حشرات قرار بگیرد آسیب میبیند به همین دلیل توصیه میشود نبات را در ظرف های درب دار قرار دهید.
فواید و خواص نبات
- طبع نبات : گرم
- درمان اسهال
- کاهنده نفخ
- درمان خشکی گلو و سرفه
- انرژی زا و ضد خستگی
- کاهش تکرر ادرار
- کاهنده بلغم
- درمان دل درد
- رفع ترشی دهان
- تقویت عضلات
مضرات نبات
افرادی که مبتلا به بیماری دیابت هستند باید در مصرف نبات احتیاط داشته باشند. همچنین افرادی که قصد کاهش وزن دارند باید بدانند که مصرف نبات انرژی زیادی به آنها میدهند که عموما بصورت چربی در بدن ذخیره میشود.
طرز تهیه نبات یزد
در تولید نبات یزدی از همان روش تولید نبات معمولی استفاده میشود با این تفاوت که حتما زعفران به محلول آب و شکر اضافه میشود و اینکه برای تشکیل نبات از چوب یا نخ استفاده نمیکنند بلکه محلول غلیظ شده آب و شکر و زعفران را در سینی های بزرگ میریزند و در محیط نسبتا گرم قرار میدهند تا به مرور زمان (10 تا 15 روز) بلور ها تشکیل شوند.
کارگاه های نبات سازی در یزد معمولا فقط بلور های درشت را برمیدارند و بلور های نامناسب را مجدد وارد چرخه نبات سازی میکنند. به همین دلیل است که نبات های یزدی از نظر ظاهر خیلی شکیل تر از سایر نبات ها هستند.
طرز تهیه نبات بیرجندی
در نبات بیرجندی از شیر بجای آب استفاده میشود و اسانس زعفران و تزئین نهایی با پسته، مهمترین تفاوت آن با سایر نبات های است.
ویدیو آموزش تولید نبات خانگی
مطالب پیشنهادی
طرز تهیه نبات خانگی
برای افزایش سرعت تشکیل بلورهای نبات، می توانید از روش های زیر استفاده کنید:
افزایش غلظت شکر:
شکر بیشتری به محلول اضافه کنید. هرچه محلول اشباع تر باشد، بلورها سریعتر تشکیل می شوند.
مقداری از آب محلول را با حرارت دادن تبخیر کنید. این کار غلظت شکر را افزایش می دهد و به تشکیل سریعتر بلورها کمک می کند.
کاهش دما:
محلول را به سرعت خنک کنید. با کاهش دما، شکر از محلول جدا شده و به شکل بلور در می آید.
ظرف محلول را در یخچال یا فریزر قرار دهید.
از یک حمام یخ برای خنک کردن سریعتر محلول استفاده کنید.
استفاده از دانه:
چند دانه بلور نبات یا شکر را به محلول اضافه کنید. این دانه ها به عنوان هسته عمل می کنند و محل تشکیل بلورهای جدید می شوند.
می توانید از پودر قند به جای دانه استفاده کنید. پودر قند دانه های ریزتری دارد که به تشکیل بلورهای کوچکتر و ظریف تر کمک می کند.
ملاحظات:
هم زدن محلول در حین خنک شدن می تواند به تشکیل بلورهای کوچکتر کمک کند.
اگر محلول را خیلی سریع خنک کنید، ممکن است بلورهای ناقص یا نامنظم تشکیل شوند.
مراقب باشید که محلول را بیش از حد حرارت ندهید، زیرا این کار می تواند باعث کاراملی شدن شکر و تغییر طعم نبات شود.
با کمی صبر و حوصله، می توانید با استفاده از این روش ها، بلورهای نبات زیبایی را در خانه خود پرورش دهید.
نکات اضافی:
می توانید از انواع مختلف شکر برای تهیه نبات استفاده کنید، مانند شکر سفید، شکر قهوه ای یا شکر رنگی.
برای طعم دادن به نبات، می توانید از عصاره های مختلف، مانند عصاره وانیل، عصاره بادام یا عصاره نعناع استفاده کنید.
نبات را می توان در ظروف مختلف، مانند شیشه، لیوان یا فنجان پرورش داد.
نبات های خانگی را می توان تا چند هفته در ظرف دربسته نگهداری کرد.
خیلی کامل توضیح دادید سپاسگزارم