فواید ویتامین کا
مهمترین فایده این ویتامین جلوگیری از خونریزی است. این ویتامین به منظور کنترل و درمان خونریزی ناشی از بیماریهای هموفیلی، کبد ٬ زردی و زخم معده سودمند است و همچنین خونریزیهای ناشی از استفاده طولانی مدت از آسپرینها و آنتی بیوتیکها را درمان میکند.
همچنین این ویتامین در درمان خونریزی شدید در دوران قاعدگی مفید است. به نوزادان زودرس که امکان خونریزی در آنها زیاد است هم بعد از تولد ویتامین کا تزریق میکنند. همچنین این ویتامین در پیشگیری از سنگ کلیه، پوسیدگی (پوکی) استخوان، دیابت و بیماریهای کبدی سودمند است. نوع مصنوعی آن که محلول در آب است در درمان زخمهای پوستی مفید است.
کمبود ویتامین کا
کمبود ویتامین کا باعث میگردد افراد در گرما دچار خونریزی بینی میشوند. وجود ویتامین کا برای انعقاد خون لازم است و بدون این ویتامین کبد نمیتواند پروترومبین که موجب انعقاد خون است را بسازد. همچنین کمبود این ویتامین در پوکی استخوان نیز مؤثر است. عواملی ممکن است باعث شوند کمبود ویتامین کا در بدن بروز کند؛ مانند عدم جذب چربیها در روده ٬بیماریهای کبد یا در شرایطی که مصرف آنتیبیوتیک باعث از بین بردن باکتریهایی که در روده ویتامین کا تولید میکنند بشود.
نوزادانی که با شیر مصنوعی تغذیه میشوند، آب پرتقال، آب گوجه فرنگی و آب حبوبات سبز را (در صورتی که زیاد دچار خونریزی میشوند) به شیرشان اضافه کنید. در نوزادانی که به وسیلهٔ شیر مادر تغذیه میشوند ویتامین کا به وسیلهٔ شیر مادر به آنان منتقل می گردد. همچنین در کودکانی که فقط از شیر مادر تغذیه میکنند نیز احتمال کمبود ویتامین کا وجود دارد. اشعه ایکس و اشعه رادیو اکتیو و همچنین آلودگی هوا این ویتامین را در بدن از بین میبرند.
منابع حاوی ویتامین کا
نیمی از ویتامین کا مورد نیاز بدن توسط باکتریها در روده خود انسان ساخته میشود. علاوه بر آن مواد غذایی شامل جعفری، کلم، اسفناج، گل کلم، زرده تخم مرغ، کاهو، چای سبز ٬ گوجه فرنگی٬ مارچوبه، کرفس، لوبیا سبز، شاهی، شلغم ٬ روغن سویا ٬ روغن کبد ماهی و برگ سبز و نخودسبز پختهاست. همچنین در شیر، گوشت و میوه جات به مقدار کم وجود دارد.
میزان نیاز روزانه انسان به این ویتامین در مردان ۸۰ میکروگرم و در زنان ۶۵ میکروگرم است. مقداری از این ویتامین در کبد ذخیره میشود که جوابگوی نیاز یک هفته بدن انسان میباشد. خوردن سبزیهای پربرگ و تیره برگ برای دریافت این ویتامین سودمند است. همچنین چون این ویتامین محلول در چربی است، خوردن سس با سالاد باعث افزایش جذب این ویتامین میشود.
البته افرادی که از داروهای ضد انعقاد خون مانند وارفارین که بیشتر برای بیماران قلبی – عروقی تجویز میشود، استفاده میکنند، مصرف زیاد غذاهای حاوی ویتامین کا میتواند تداخل ایجاد کند. بنابراین در این گونه افراد، مصرف غذاهای حاوی ویتامین کا باید متعادل و کم باشد و با مشورت پزشک معالج، میزان آنها مشخص گردد.
منم خون دماغ میشدم دکتر ویتامین کا برام تجویز کرد خداروشکر حل شد