تخم مرغ یکی از مواد غذایی پرکاربرد در میان ایرانیان میباشد . اگر در مورد طبع تخم مرغ و مصلح آن سوال دارید در ادامه همراه ما باشید تا بطور کامل تخم مرغ را از نگاه طب سنتی بررسی کنیم . ( طبع تخم مرغ و مصلح آن )
فهرست مطالب
طبع تخم مرغ
طبع زرده تخم مرغ گرم و تر است و طبع سفیده تخم مرغ سرد میباشد . تخم مرغ تقریبا برای تمامی طبع ها مناسب است اما برای افراد با طبع مزاج سودایی بیشتر توصیه میشود . توجه داشته باشید زیاده روی در مصرف هر ماده خوراکی میتواند مضرراتی را به دنبال داشته باشد .
مصلح تخم مرغ
در طب سنتی برای هر ماده یک یا چند مصلح معرفی شده است تا بتوان طبع آن را به تعادل رساند . مصلح تخم مرغ طبق منابع طب سنتی نمک و انواع ادویه های گرم اعم از فلفل سیاه، فلفل قرمز، آویشن و دارچین هست . استفاده از این مصلحات از ناراحتی های گوارشی و نفخ جلوگیری میکند .
فهرست طبع برخی از مواد غذایی
گرم و تر
انجیر ، انگور ، بادام زمینی ، بادام شیرین ، بادام کوهی ، به ، تخم خربزه ، توت (شاه توت) ، انواع توت ها ، خربزه ، هویج ( زردک) ، سیب ، شلغم ، کدو ، کنجد ، گلاب ، لوبیا قرمز
گرم و خشک
انبه ، بادام کاغذی ، بادمجان (خیلی گرم و خشک) ، تخم شربتی ، بولاغ اوتی ، پرتقال ، پسته ، پونه (خیلی گرم و خشک) ، پیاز (خیلی گرم و خشک) ، پیه ( دمبه) ، ترب (خیلی گرم و خشک) ، تره ، جعفری، دینارویه ، چای ، خردل ها ، خرما ، خرمالو ، دارچین ، روغن ، ریحان ، زرد چوبه ، زعفران ، زنجبیل ، زنیان ، زیتون ، زیره سیاه ، سیر ، شنبلیله ، فلفل (خیلی گرم و خشک) ، فندق ، کرفس ، کشمش انگور سیاه ( مویز) ، کلم ، کنگر ، گردو ، گل سرخ (خیلی گرم و خشک) ، لپه ، مرزه ، موسیر ، موم عسل ، نارگیل ، نخود ، نعناع ، عرق بهار نارنج ، هل .
معتدل
برگ چغندر ، برنج ، تمشک ، چغندر ، عدس ، عناب ، گرمک ، گندم ، قهوه ، کاسنی ، کاهو ، موز
سرد و تر
اسفناج ، آلو ، انار ، باقلا ، بالنگ ، بامیه ، خرفه ، پنیر ، خیار ، دوغ ، زردآلو ، کدو (تخم) ، کدو حلوایی ، گلابی ، هلو ، هندوانه
سرد و خشک
ارزن ، ریواس ، زرشک ، سرکه ، سنجد ، شاه بلوط ، ازگیل ، انار ترش ، تمبر هندی ، جو ، ذرت ، گشنیز ، گیلاس ، لیمو امانی ، لیمو ترش ، لیمو شیرین ، ماش ، نارنج ، نشاسته ، ولیک
فواید سفیده تخم مرغ
سفیده تخم مرغ منبع غنی از پروتئین محسوب میشود . مقدار چربی سفیده نسبت به زرده بسیار ناچیز است و همین موضوع باعث شده است برای ورزشکاران یک ماده غذایی بسیار عالی باشد .
سایر فواید سفیده تخم مرغ :
- پیشگیری از تحلیل توده عضلانی به ویژه در سالمندان و تقویت آن در ورزشکاران
- جلوگیری از خشک شدن پوست به دلیل وجود ویتامین B2
- کمک به رشد و تقویت قوای جسمانی کودکان و نوجوانان به دلیل وجود پروتئینها از جمله آلبومین
- کاهش احتمال ابتلا سرطان
فواید زرده تخم مرغ
زرده تخم مرغ منبع غنی ویتامین D محسوب میشود . ویتامین D برای سلامت استخوان ها و پیشگیری از سرطان بسیار مهم است . آهن و کلسیم از مواد معدنی موجود در زرده هستند که برای بدن انسان بسیار مفید میباشند .
سایر خواص زرده تخم مرغ :
- کمک به سلامت مو
- تقویت ذهن
- تولید گلبول قرمز و کمک به درمان کم خونی
- تقویت قوه بینای و پیشگیری از آب مروارید
- تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان
توجه : زرده تخم مرغ حاوی کلسترول میباشد و به همین دلیل نباید در مصرف آن زیاده روی کرد بخصوص برای افرادی که بیماری قلبی دارند .
نکات مهم در مورد تخم مرغ از دید طب سنتی
- خوردن زرده تخم مرغ خام زهر مار را خنثى می سازد.
- ضماد تخم مرغ نیم بند با موم روغن (موم را که با روغن روى آتش حل کرده باشند) ورم اعضاء را نرم و تمام می سازد.
- خوردن تخم مرغ نیم بند و آرد جو خونریزى بالا و پائین یعنى بینى و سینه و شکم و حیض را قطع می کند.
- پاشیدن سائیده ى پوست تخم مرغ بر زخم، خون زخم را بند و جراحت را هر چند کهنه و بد شده باشد به هم می آورد.
- مالیدن سائیده پوست تخم مرغ با عسل و سرکه بر ورم باعث تحلیل و فرو رفتن ورم می شود.
- خوردن زرده تخم مرغ خام زهر مار را خنثى می سازد.
- مالیدن زرده و سفیده آن با کافور بر پیشانى درد سر گرم را که از حرارت باشد فرو می نشاند.
- خوردن زیاد تخم مرغ اشتها را ساقط و هضم را معطل می سازد، همچنین تولید سنگ کلیه، بهق و کلف (لکه های پوستی) می کند.
مطالب پیشنهادی
روش خانگی تشخیص تخم مرغ خراب و سالم
چگونه تخم مرغ استوانه ای درست کنیم؟