حتما برای شما هم پیش آمده است کلمه اردی بهشت را بشنوید یا مشاهده کرده باشید و از معنی دقیق آن مطلع نباشید، در این مطلب معنی دقیق این کلمه را مرور میکنیم (اردی بهشت یعنی چه ?).
فهرست مطالب
معنی اردی بهشت
مترادف و معادل واژه اردی بهشت:
- ماه دوم هر سال شمسی
- نام یکی از امشاسپندان
- روز سوم از هر ماه ایرانی
- نام فرشته ای که نماینده پاکی و نگهبان آتش است
آوا: | /~ordi-beheSt/ |
اشتباه تایپی: | hvndfiaj |
نقش: | اسم |
اردی بهشت به انگلیسی: | ordibehesht [second month having 31 days] |
(اُ یا اَ بِ هِ ) (اِ) = ۱ – نام یکی از امشاسپندان ۲ – دومین ماه از سال خورشیدی ۳ – سومین روز از هر ماه شمسی ایرانی.
۱- ماه دوم از سال خورشیدی، ماه دوم بهار
۲- [قدیمی] روز سوم از هر ماه خورشیدی، اردیبهشت روز
۳- [قدیمی] در آیین زردشتی، یکی از امشاسپندان که در جهان مینوی نمایندۀ پاکی و تقدس و در جهان خاکی نگهبان آتش و موکل بر اردیبهشت روز است: اردیبهشت روز است ای ماه دلستان / امروز چون بهشت برین است بوستان (مسعودسعد: ۵۴۵ ).
تلفظ اردی بهشت:
معنی اردی بهشت در لغتنامه دهخدا
اردی بهشت [ اَ /اُ ب ِ هَِ ] ( اِ ) در اوستا، اَشَه وَهیشتَه و در پهلوی اُرت وَهیشت مرکب از دو جزء است : اول اَرتَه به معنی درستی و راستی و پاکی و تقدس، دوم و هیشته صفت عالی از وِه به معنی به و خوبست و کلمه مرکب به معنی بهترین راستی است.
مؤلف برهان آرد: معنی ترکیبی این لغت به معنی مانند بهشت باشد چه ارد به معنی شبیه و مانند آمده است و چون این ماه وسط فصل بهار است و نباتات در غایت نشو و نما و گلها و ریاحین تمام شکفته و هوا در نهایت اعتدال، بنابراین اردیبهشت خوانند ( ! ).
رجوع به شمس اللغات و جهانگیری و غیاث اللغات شود. و بیرونی در آثارالباقیه ( ص 219 ) آرد: و معنی هذاالاسم الصدق ُ خیر و قیل بل هُو منتهی الخیر || ( اِخ ) نام یکی از امشاسپندان در آئین ایرانیان باستان که در جهان مینوی نماینده پاکی و تقدس و قانون ایزدی اهورمزداست و در جهان خاکی نگهبانی آتش با اوست و نیز نگهبانی دومین ماه هر سال و سومین روز هر ماه بدو سپرده است.
مؤلف برهان آرد: نام فرشته ای است که محافظت کوهها کند و تدبیر امور و مصالح ماه اردیبهشت تعلق بدو دارد… در این روز نیک است بمعبد و آتشکده رفتن و از پادشاهان حاجت خود خواستن و بجنگ و کارزار شدن – انتهی.
و در شمس اللغات آمده است : فرشته ای که تدبیر کوهها و روز اردی بهشت بدومتعلق است و او رب النهار [ ظ: النار ] است. و رجوع بجهانگیری شود. بیرونی در آثارالباقیه ( ص 219 ) آرد:
همه ساله اردی بهشت هژیر
نگهبان تو بر هُش و رای و ویر(فردوسی)
همه ساله اردی بهشت هژیر
نگهبان تو باد و بهرام و تیر(فردوسی)
چو سوزد تنش را به اردی بهشت
روانش بیابد خوشی در بهشت(زرتشت بهرام)
ادامه معنی اردی بهشت در لغتنامه دهخدا
|| ( اِ ) اسم ماهی است در تاریخ یزدجردی ( کشاف اصطلاحات الفنون ) ماه دویم از سال شمسی ( جهانگیری ) ( برهان ) و آن میانه فروردین ماه و خردادماه است. ماه دوم بهار.مدّت بودن آفتاب در برج ثور ( برهان ) مدت ماندن آفتاب در برج ثور ( شمس اللغات ) ثور: آفتاب اندرین ماه بر دور راست در برج ثور باشد و میانه بهار بود ( نوروزنامه ) و آن مطابق است با ثور عربی و نیسان سریانی و افلیریوس ( اوریل ) اروپائی و جیهه هندی و دارای سی ویک روز است :
بدو گفت پیران که خرّم بهشت
کسی کو ببیند در اردیبهشت(فردوسی)
|| روز سیم از هر ماه شمسی ( برهان ) ( غیاث ) سوم روز ماه ( مؤید الفضلاء بنقل از زفان گویا ) بیرونی در فهرست روزهای ایرانی روز سوم را اردی بهشت و در سغدی ارداخوشت و در خوارزمی اردوشت یاد کرده است، زرتشتیان ایران نیز آنرا اردیبهشت گویند :
اردیبهشت روز است ای ماه دلستان
امروز چون بهشت برین است بوستان(مسعودسعد)
مؤلف شمس اللغات پس از نقل بیت فوق گوید: اما به معنی فرشته موکل نار نیز به اندک تکلف راست می آید – انتهی، چنانکه گفته شد در جهان خاکی نگهبانی آتش به اردیبهشت سپرده است. رجوع بمجله مهر سال هفتم شماره 3 «نامهای دوازده ماه» بقلم پورداود و روزشماری در ایران باستان تألیف دکتر معین ( انتشارات انجمن ایرانشناسی شماره 4 ) و ایران باستان تألیف پیرنیا ص 2683 و 2684 و خرده اوستا تألیف پورداود ص 209 شود.
مطالب پیشنهادی
اردی بهشت یعنی چه ?