حتما برای شما هم پیش آمده است واژه طمانینه را بشنوید یا مشاهده کرده باشید و از معنی دقیق آن مطلع نباشید، در این مطلب معنی دقیق این کلمه را مرور میکنیم ( طمانینه یعنی چه ? ).
معنی طمانینه
مترادف و معادل واژه طمانینه:
ریشه کلمه طمانینه: در لغتنامه دهخدا واژه طمن به معنی آرامیده و ساکن به عنوان ریشه کلمه طمانینه معرفی شده است.
لغت نامه دهخدا:
طمن [ طَ ] ( ع ص ) آرامیده ج، طمون ( منتهی الارب ) ساکن و آرمیده ( منتخب اللغات ).
آرامیده جمع طمون ساکن و آرامیده.
طمانینه به انگلیسی: | deliberation |
آوا: | /toma~nine/ |
اشتباه تایپی: | xlhkdki |
نقش: | اسم |
تلفظ طمانینه:
واژه طمانینه
(طُ مَ نِ ) [ ع طمأنینة ] ۱ – (مص ل) آرام گرفتن، قرار گرفتن ۲ – (اِمص) آرامش ۳ – قرار، سکون.
۱- آرام گرفتن، قرار گرفتن، آرامش، قرار، سکون.
٢- سنگینی، وقار.
معنی طمانینه در لغتنامه دهخدا
طمأنینة [ طُ م َءْ ن َ ] ( ع مص ) آرامش ( مهذب الاسماء )، آرامیدن ( مجمل اللغه ) ( دهار ) ( منتهی الارب ) قرار گرفتن ( منتهی الارب )، آرام گرفتن، بیارامیدن، قرار یافتن، سکون قلب ( غیاث ) ( آنندراج )، رفاه، سکون، اطمینان، آرامیدگی : سلطان در اوقات حاجات با سکینتی تمام و طمأنینتی کامل ازبهر ادای فرایض بدان راه بمسجد رفتی ( ترجمه تاریخ یمینی ص 423 )، ایشان از سابقه زلت خویش طمأنینة نمی یافتند ( ترجمه تاریخ یمینی ص 373 ).
چون طمأنینه ست صدق و بافروغ
دل نیارامد بگفتار دروغ (مولوی)
صاحب کشاف اصطلاحات الفنون آرد: طمأنینه عبارت ازفزونی آرامی و تسکینی است که برای نفس برحسب دریافت آن حاصل آید چنانکه هرگاه دریافت شده آن یقینی باشدنفس بر فزونی یقین و کمال آن مطمئن میشود مانند اطمینانی که برای متیقن به وجود مکه و بغداد پس از دیدن آنها حاصل آید، و قول خدای تعالی درباره حکایت از ابراهیم ( ع ) اشاره بهمین نوع طمأنینه است که میفرماید: لیطمئن قلبی، چه مراتب یقین از لحاظ قوت و ضعف و بی احتمال نقیض متفاوت است چنانکه برخی از علما بدین تفاوت معتقدند و هرگاه اطمینان نفس ظنی باشد درین صورت اطمینان آن رجحان جانب ظن است بدانسان که تقریباً داخل حد یقین میشود.
و حاصل مطلب اینست که طمأنینه عبارتست از سکون نفس بسبب شبهه، و منظور از گفتار اصولیان نیز همین است که میگویند: خبر مشهور علم طمأنینه را افاده میکند.
اینست آنچه در التلویح و چلپی درین باره آمده است. و ابوالبقا در کلیات آرد: طمأنینة اسم است از اطمینان و در لغت بمعنی سکونت و شرعاً عبارتست از: قرار و سکون گرفتن مقدار ذکر تسبیح در ارکان نماز و این قرار واجب است و از اینرو ترک آن سهواً ایجاب سجده ای میکند و ترک آن عمداً کراهت شدید دارد و اگر وقت باقی باشد اعاده آن لازم است وگرنه پس از وقت توبه واجب است.
مطالب پیشنهادی
طمانینه یعنی چه ?