معرفی کامل گیاه ریحان سبز و بنفش + فواید و عوارض
ریحان گیاهی یکساله و معطر از تیره نعنا و دارای دو رنگ سبز و قرمز (بنفش/ارغوانی) است و دارای منابع معدنی کربوهیدرات، فیبر، چربی، پروتئین و ریزمغذیهایی چون ویتامینهای A، B۱، B۲، B۳، B۵، B۶، B۹، C، E، K، کلسیم، آهن، منگنز، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی است.
طبع گیاه ریحان
طبع ریحان گرم و خشک
ارزش غذایی ریحان سبز و بنفش (100 گرم)
- کالری : 22
- پروتئین : 3.2 گرم
- فیبر : 1.6 گرم
- چربی : 0.6 گرم
- کربوهیدرات : 2.7 گرم
- قند : 0.3 گرم
خواص گیاه ریحان در طب سنتی
- جويدن ريحان زخمهاي دهان را از بين ميبرد.
- دمكرده تخم ريحان مسكن است و درجه حرارت بالاي بدن را كاهش ميدهد.
- برگ ريحان ضد دل درد و بادشكن ميباشد.
- براي سوزاك ۴۰ گرم تخم ريحان در يك ليتر آب بمدت ۲۰ دقيقه دمكرده هر ۴ ساعت يك ليوان با كمي عسل خورده شود.
- ريحان براي رطوبت معده مفيد است. اگر ريحان تازه، شويد و مرزه تازه را هم بهعنوان سبزي خورده شود بادهاي داخلي و رطوبت معده را از بين ميبرد. رطوبت معده يعني رطوبتهايي كه در معده سد شدهاند و با استفاده از ترشيدگي غذا بهصورت كف بلغم از گلو خارج ميشود و گاهي بدون اراده آب دهان بيرون ميريزد.
- شربت تخم ريحان مفرح قلب است.
- براي درمان دل پيچه از دمكرده ريحان بخوريد.
- محل گزيدگي حشرات را از ضماد ريحان بگذاريد.
- براي گلودرد از دمكرده ريحان با مخلوطي از عسل مزمزه كنيد.
- جويدن تخم ريحان باعث تيز شدن دندان ميشود.
- تخم ريحان زيادكننده اسپرم و برطرف كننده ناتواني جنسي است.
- براي سينوزيت خشك كرده برگ ريحان بهصورت انفيه استفاده ميشود.
- ريحان خاصيت باروري دارد.
- براي ورم پستان ريحان را در گلاب خيس كرده كمپرس كنيد.
- كساني كه كارهاي فكري بيش از حد دارند ريحان را در برنامه غذايي خود قرار دهند.
- ريحان ضد كمخوني است دمكرده آن مانند چاي و خام آن همراه غذا استفاده شود.
- خوردن ريحان باعث رشد كودكان ميشود.
- اگر خواستيد مرغ يا مرغابي درست كنيد يك دسته ريحان را داخل شكم آن بريزيد تا غذاي شما خوشمزه و سهلالهضم شود.
- براي تسكين دردزانو ميتوان آب ريحان را گرفته در روغن كنجد با حرارت ملايم گذاشته تا آب ريحان بخار شود، از روغن حاصله روي زانو بماليد.
- كساني كه بيخوابي آنان در اثر اعتياد به الكل است ۵ برگ ريحان را در يك ليوان آب جوش به مدت ۱۵ دقيقه دمكرده و نيمساعت قبل از خواب ميل كنند.
- جهت درمان استفراغ عصبي ۲۰ گرم برگ سرشاخه گلدار ريحان را در ۵۰۰ سيسي آب دمكرده روزي ۳ فنجان بخورند.
- جهت درمان اسپاسموفيلي (تحريكپذيري شديد عضلي) ۲۰ گرم برگهاي سرشاخه ريحان دمكرده روزي ۳ ليوان بخورند.
- براي تقويت نيروي معنوي كساني كه به دنبال عرفان هستند و براي تقويت ايمن و شفقت ريحان را در برنامه غذايي خود قرار دهند. البته اين سبزي كمك ميكند و بايد بگويم قبل از خوردن آن از خداوند بايد تشكر كرد و سپس با سبزي رفيق شد و صحبت كرد و سپس خورد.
- خوردن ريحان سيستم ايمني بدن را افزايش ميدهد.
- بوي ريحان پشه و مگس را فراري ميدهد.
- برهمنان هندو عرق ريحان را براي تطهير اشخاصي كه روح شيطاني در آنها رسوخ كرده است به كار ميبرند.
- به خاطر داشتن ويتامينK در تخم ريحان براي خون دماغ و خونريزي بواسير مفيد است.
- دمكرده ريحان براي رفع غم و اندوه معالجه نوارستني مفيد است. ۴۰ گرم برگ ريحان را در يك ليتر آب جوش ۲۰ دقيقه دم كنيد روزي ۳ فنجان ميل كنيد.
- براي سياه سرفه: ريحان ۲۰ گرم + آويش ۲۰ گرم در يك ليتر آب به مدت ۲۰ دقيقه دمكرده و ۲ قاشق غذاخوري عسل به آن اضافه كنيد هر نيم ساعت چند جرعه بنوشيد.
- براي گل مژه و تحريكات چشم ريحان را با گلاب مخلوط نموده ميل كنيد و بهصورت كمپرس روي چشم بگذاريد.
- ريحان براي تصلب شرايين مفيد و از سكته قلبي جلوگيري ميكند.
- خوردن ريحان باعث رفع بيخوابي ميشود.
- بوكردن ريحان له شده سردرد مسافرين را تسكين ميدهد.
- ريحان بازكننده و درمان كننده ناراحتيهاي قاعدگي ميباشد.
- جهت پادرد از آب ريحان بهصورت ماليدن استفاده شود.
- ماليدن آب ريحان بر روي پوست ممكن است كك مك را از بين ببرد هنگامي كه آب ريحان ماليده شد چند دقيقهاي در معرض نور آفتاب قرار بگيريد.
زخم معده و ضعف اعصاب را درمان کنید
۲۰ تا ۵۰ گرم برگ و ساقه و گل آن را مخلوط در یک لیتر آبجوش دوازده دقیقه دم کنید بعد آب صاف کرده آن را با عسل یا شکر شیرین کنید و هر روى سه فنجان آن را به ترتیب بعد از غذاهاى روزانه بنوشید، تا برای همیشه زخم معده و ضعف اعصاب را درمان کنید.
اگر ریحان را دائم بو کنید و گاهگاه هم در دهان خوب بجوید، باز کننده گرفتگىهاى دماغى، جلوگیرى از استفراغ در وسایل نقلیه، تسکین سردرد مسافران و سردرد گرممزاجان خواهد بود.
پس دیگر نیازی نیست که نگران تهوعها و سردردهای حین سفر باشید.
درمان سریع اسهال خونی
تخم ریحان، ملیّن است و سبب قطع اسهال میشود، بعد از زایمان به منظور قاعدهآورى از آن استفاده میشود. محرک، ادرارآور، عرقآور و خنککننده است. از تخم ریحان جهت درمان اسهال خونى و زخمهاى خورنده نیر استفاده میشود.
اگر اسهال طولانی مدت داشتید، کافیست ۵ گرم از آن را بو بدهید، بعد نرم بکوبید و با کمى آبتر کنید و بخورید تا معجزه آن را ببینید.
اگر دل درد دارید، آن را در لیموناد بریزید و بخورید.
موهایتان را مشکی کنید
اگر میخواهید موهای مشکی و زیبا داشته باشید، ریحان را در روغن تازه بجوشانید و جوشانده آن را بر سر خود بمالید.
با درد زانو خداحافظی کنید
ریحان تازه را بکوبید و بر روی زانوی خود بمالید و صبر کنید تا تاثیر جادویی آن را ببینید.
خاصیت ضدالتهاب ریحان
ریحان حاوی خواص ضدالتهابی قوی می باشد. مصرف بیش از حد داروهای ضدالتهاب مانند آسپرین، ایبوپروفن و سیکلواکسیژناز باعث بروز عوارض ناخواسته می شود در حالی که ریحان درمان طبیعی و بدون عارضه برای رفع التهاب می باشد.
درمان استرس و افسردگی با ریحان
ریحان در درمان استرس تاثیر فوق العاده ای دارد. مصرف برگ ریحان باعث ایجاد آرامش در فرد شده و استرس و افسردگی را کاهش می دهد.
برای درمان اضطراب، استرس یا افسردگی نوشیدن یک فنجان دمنوش یا چای ریحان معجزه می کند. همچنین می توانید روزانه 12 عدد برگ ریحان میل کنید تا افسردگی و فشارهای عصبی را کاهش دهد
سلامت چشم با ریحان
حدود 100 گرم برگ ریحان حاوی مقادیر کافی ویتامین A برای حفظ سلامت چشم و بینایی می باشد. ویتامین A و آنتی اکسیدان های موجود در ریحان در کاهش خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا موثر است.
برای درمان درد چشم، قبل از خواب دو قطره آب ریحان تازه در چشم خود بریزید. برای درمان قطعی این کار را چندین بار تکرار کنید.
خواص درمانی دمکرده برگهای ریحان بنفش
دمکرده برگهای ریحان بنفش به عنوان محرک نیروی جنسی، مقوی معده، خلطآور، مقوی اعصاب و حافظه استفاده بسیار می شود و برگهای تازه آن نیز برای تسکین آبریزش بینی و کاهش حرارت بدن، برونشیت و گاستریت مصرف میشود. در مطالعات نوین، آثار ضداکسیدانی و ضدسرطانی برای انواع ریحان شناخته شده و حتی برای مبارزه با سرطان پستان، توصیه به مصرف ریحان شده است.
خواص عرق ریحان سبز
- مصرف عرق ریحان تقویت جنسی ، تقویت معده، قلب، کبد و… را تضمین می کند.
- جلوگیری از سرماخوردگی
- جلوگیری از سردرد
- تب بر
- جلوگیری از سرخی چشم
- جلوگیری از برفک دهان
- جلوگیری از سکته قلبی
- تقویت قوای جنسی
- زیاد شدن اسپرم
- خواب آور
- ضد نفخ
- ضد دل درد
- شیرافزا
- تقویت کلیه ها
- آرامبخش
- تقویت معده
- رفع سوء هاضمه
- تقویت روده
- دفع عفونت روده
- جلوگیری از تشنج
- تقویت کبد
- درمان ورم کلیه
- تقویت قلب
- کاهش فشار خون
- کم خونی
- کاهش کلسترول خون
- تقویت قوای چشایی
- جلوگیری از تنگی نفس
عوارض جانبی ریحان
گفته می شود که مصرف زیاد ریحان عوارض جانبی زیر را در پی دارد ولی هنوز شواهد علمی کافی در این زمینه وجود ندارد:
- برای زنان باردار مصرف زیاد توصیه نمی شود. مطالعات حیوانی نشان داد مصرف زیاد ریحان باعث افزایش احتمال سقط جنین می شود
- ریحان باعث کاهش قند خون می شود و بنابراین افراد دیابتی مبتلا به نوع ۲ باید برای تنظیم قند خون دقت کنند
- افراد مبتلا به کم کاری تیروئید نباید ریحان مصرف کنند چون ریحان سطح هورمون تیروکسین را کاهش می دهد و وضعیت شان را بدتر می کند
- مصرف زیاد ریحان لخته شدن خون را با مشکل مواجه می کند پس بهتر است یک روز قبل و بعد از اعمال جراحی از خوردن آن اجتناب کنید
طرز تهیه شربت ریحان بنفش
مواد لازم (برای ۲ نفر) | |
ریحان بنفش | ۱/۲ بسته |
شکر | ۱ لیوان |
آب | ۲ لیوان فرانسوی |
تکههای یخ | نصف لیوان |
زمان لازم برای آماده شدن شربت ریحان ۳۰ دقیقه
دستور تهیه شربت ریحان بنفش
- ابتدا برگهای ریحان را خوب بشویید و آنها را در یک قابلمه بریزید. بهتر است قابلمه مورد استفاده استیل باشد.
- آب و شکر را در یک کاسه با هم مخلوط کنید و هم بزنید، سپس آن را به قابلمه حاوی برگ ریحان اضافه کنید.
- قابلمه را به مدت ۳۰ دقیقه روی حرارت بگذارید تا هم شکرها کامل حل شوند و هم عطر و رنگ برگ ریحان به آب پس داده شود.
- پس از ۳۰ دقیقه حرارت را خاموش کنید تا خنک شود.
- سپس شربت را در لیوان بریزید و تکههای یخ را به مخلوط اضافه کنید. صبر کنید تا شربت حسابی یخ شود سپس نوش جان کنید.
طرز تهیه چای و دمنوش ریحان
یک قاشق چای خوری برگ و گل خشک شده ی ریحان را در یک فنجان آب جوش بریزید و بگذارید به مدت 3 تا 5 دقیقه دم بکشد، دمنوش ریحان شما آماده است می توانید با عسل شیرین کنید و بنوشید.
فراموش نکنید زنان در دوران بارداری نباید به هیچ وجه از چای و دمنوش ریحان استفاده کنند چون می تواند سطوح هورمونی را در بدن تغییر دهد.
خطر سرطان با مصرف ریحان بنفش
چندی است در فضای مجازی، مطلبی غیرعلمی و بیمایه درباره سرطانزا بودن ریحان بنفش منتشر شده که بدون ارجاع به هیچ منبع علمی یا دانشگاهی، ادعا شده است سازمان نظارت بر مواد غذایی آمریکا (FDA) پس از انجام بررسیهایی اعلام کرده که مصرف ریحان بنفش یکی از مهمترین عوامل ایجاد سرطان، بویژه سرطان پروستات در مردان و سرطان پستان در زنان است!
در آن مطلب ادعا شده که مصرف ریحان بنفش از مدتی پیش در آمریکا و اروپا ممنوع و تولید آن تقریباً متوقف شده است و مصرف این سبزی تنها محدود به آسیا و بویژه کشورهای جنوب شرق آسیا و ایران است؛ به همین دلیل، این مناطق بیشترین آمار ابتلا به سرطان در همه جهان را دارند!
این شایعه توسط پزشکان به طور کامل رد شده است .
تلگرام و برنامههای پیامرسان مشابه، منابع و بسترهای مناسبی برای دستیابی به یافتههای علمی، پزشکی و درمانی نیستند و افراد نباید به هرآنچه که در فضای مجازی بدون استنادهای علمی روشن منتشر می شود، اعتماد کنند.
کاشت گیاه ریحان در منزل:
ابتدا نوع ریحانی که می خواهید برای کشت استفاده کنید، را انتخاب نمایید. زیرا هر کدام از نوع خاص ریحان دارای خواص و عطر و بو مخصوص به خود می باشد.
ریحان لیمویی که عطری به مانند مرکبات دارد.
به طور مثال ریحان سبز، زرد و یا دارچینی که عطر و بویی شبیه به ادویه دارد و از گل های زیبا و معطر برخوردار است.
ریحان بنفش که علاوه بر عطر و بوی خاص آن گاهی به علت زیبایی بی نظیر این گیاه آن را در منازل به عنوان گیاه تزیینی نگهداری می کنند. یا ریحان چند ساله که هر سال خود به خود رشد مجدد داشته، در حالی که دیگر گونه های این گیاه یک ساله هستند. ریحان یونانی که کاشت سخت تری دارد اما گونه مقاوم تری از بقیه نوع ریحان ها می باشد.
بعد از انتخاب نوع ریحان این نکته را مد نظر قرار دهید که در چه منطقه ای ساکن هستید، اگر در یک جای سرد می نشینید باید بذر ریحان را از چهار تا شش هفته قبل از سرما در یک جای گرم بکارید و بعد نشاها را به زمین منتقل کنید. زیرا ریحان برای به عمل آمدن به یک منطقه گرم نیاز دارد و اگر محل سکونت شما گرم است، بذر ریحان را به طور مستقیم بعد از آخرین سرمای منطقه در گلدان و یا جایی که برایش تدارک دیده اید، بکارید.
در نظر داشته باشید که این مواردی که گفته شد برای کاشت ریحان در سطح کم می باشد. به این نکته توجه کنید که خاک مورد نظر برای کاشت ریحان باید حاصل خیز و از زهکشی خوبی برخوردار باشد. بذر ریحان را در عمق ۰.۵ تا ۱ سانتی متری خاک با فاصله ۱۵ سانتی متر از همدیگر بکارید.
پس از جوانه زدن ریحان فرصت خشک شدن به خاک را ندهید و هر روز گیاه را آبیاری کنید.
خاک را از آب اشباع نکنید اما همیشه آن را مرطوب نگه دارید. گلی که در سر شاخه ریحان رشد می کند را به همراه دو برگ پایینی آن قطع نمایید ، تا هم طعم ریحان را عوض نکند و هم از باریک و بلند شدن گیاه جلوگیری کنید.
این نکته را در نظر بگیرید که خاکی که در آن ریحان می کارید باید از هرگونه علف هرزی عاری باشد، در غیر اینصورت ممکن است یک نوع سوسک که آفت ریحان می باشد در آن ظهور پیدا می کند و اگر مشاهده کردید که برگ های ریحان شما کپک زده است به این علت است که گیاه نور کافی دریافت نکرده است.
در هنگام برداشت ریحان توجه داشته باشید که برگ ها را باید در فاصله ۵ تا ۷ سانتی متری از خاک بچینید و همیشه بعد از جدا نمودن برگ های بالایی برگ های زیرین را برای پرپشت شدن گیاه نگاه دارید.
اگر بذر های ریحان را ابتدا در گلدان کوچکتری کاشته اید و بعد از جوانه زدن احساس کردید که جای گیاه تنگ می باشد با دقت کامل جوانه ها را به گلدان بزرگتری منتقل کنید تا از رقابت غذایی بین گیاه جلوگیری کنید.
ریحان بنفش خیلی خوش عطر هست
ریحون برای بوی دهن عالیه
فقط ریحون بنفش
ریحان همه نوع ویتامین B داره و این عالیه
کباب با ریحان برای سلامتی خیلی مفید هست
من فقط ریحان بنفش میخورم
ریحان لیمویی رو بیشتر توضیح دهید
خیلی عالیه
با کباب و آبگوشت محشره
ضد سرطان قوی هست
ریحون بی نظیره