دانه گوجه فرنگی
آیا تا به حال به فواید دانه گوجهفرنگی فکرکردهاید؟ شاید باورتان نشود ولی دانه های گوجه فرنگی خواص و فواید فراوانی دارند، اگر از کلسترول و فشار خون بالا رنج میبرید، خوردن گوجه فرنگی میتواند به هر دوی این شرایط کمک کند. چگونه؟ به خواندن ادامه دهید تا دریابید دانههای گوجه فرنگی چه سودهایی برای بدن شما دارند.
کلسترول را پایین میآورد
دانههای گوجهفرنگی هیچ کلسترولی ندارند و استفاده از آنها کلسترول اضافهای به رژیم غذایی شما اضافه نمیکند. همچنین این دانهها فیبر بالایی دارند و فیبر خود یکی از عوامل کاهش کلسترول است. آنها همچنین سرشار از نیاسین (ویتامین B3) هستند. نیاسین نیز خود یکی از عوامل کاهش کلسترول است.
از بیماری قلبی جلوگیری میکند
هموسیستئین، یک اسید آمینه فاقد پروتئین است که میتواند موجب التهاب عضلانی شود. البته مقدار بالای آن میتواند موجب حمله یا سکتهی قلبی شود اما ویتامین B6 موجود در دانههای گوجهفرنگی به تبدیل هموسیستئین به ترکیباتی ملایمتر کمک میکند که بیضرر هستند. همچنین دانههای گوجهفرنگی از نظر پتاسیم بسیار غنی هستند و یکی از راههای جلوگیری از بالا رفتن فشار خون استفاده از رژیمهای غذایی با پتاسیم بالا است.
از آسیب سلولی جلوگیری میکند
دانههای گوجه فرنگی حاوی مقادیر بالایی از لیکوپن هستند که از آسیب سلولی جلوگیری میکند. آنتیاکسیدان لیکوپن در تمام بدن حرکت کرده و رادیکالهای آزادی را که عموما به غشاهای سلولی و خود سلولها آسیب میرسانند ریشهکن میکنند. رادیکالهای آزاد احتمال ابتلا به آسم، دیابت، تصلب شریان و سرطان روده را افزایش میدهد. لیکوپن رادیکالهای آزاد را ریشهکن میکند و از آسیب سلولی جلوگیری میکند.
گوشت گوجه فرنگی در کنار ویتامین C، لیکوپن و نیاسین موجود در گوجه فرنگی، حاوی بسیاری دیگر از مزیتها برای سلامتیست. همچنین لایهای مخاطی دانههای گوجه فرنگی را پوشانده است که محققین این لایه را با نام Fruitlow معرفی میکنند. لیکوپن و Fruitlow هر دو از لخته شدن خون جلوگیری میکنند. امروزه لختگی خون یکی از اصلیترین عوامل بیماریهای قلبی استدانههای گوجه فرنگی یگ راه کاملا طبیعی و موثر برای جلوگیری از لخته شدن خون است.
ضد التهاب
تولید رادیکالهای آزاد میتواند موجب تحریک ترکیبات ملتهبکننده شود. ترکیبات ملتهبکننده موجب ترویج بیماریهای مزمن از قبیل تصلب شریان، پوکی استخوان، آلزایمر و بیماریهای قلبی-عروقی خواهد شد. لیکوپن و بتاکاروتن موجود در دانههای گوجه فرنگی این رادیکالهای آزاد را ریشهکن میکنند که موجب پیشگیری از التهاب میشود. بنابراین دانههای گوجه فرنگی عامل موثر ضدالتهاب هستند.
فشار خون را پایین میآورد
تحقیقات نشان میدهد دانههای گوجه فرنگی فشار خون را به شکل قابل توجهی کاهش میدهند. در یک پروژهی تحقیقاتی که در طول مدت ۸ هفته انجام شد و افراد دانههای گوجه فرنگی را به صورت روزانه استفاده میکردند، اثر مصرف دانههای گوجهفرنگی بر کاهش فشار خون به طور مشخصی دیده شد. دانهها و میوه گوجه فرنگی حاوی آنتیاکسیدانی به نام ترکیب لیکوپن هستند. این ترکیب موجب کاهش هر دو مورد سیتولیک (حد بالا) و دیاستولیک (حد پایین) فشار خون تا حدود ۵ درجه میشوند.
از اسیدوز پیشگیری میکند
طراحی بدن انسان به گونهای است که pH آن باید ۳۶۵/۷ بماند. با این وجود، رژیم غذایی ما، عادات نامنظم غذایی و ورزش نکردن میتواند موجب تمرکز میزان بیشتری از اسید در بدن ما شود که عامل بروز اسیدوز، پرخونی و ریفلاکس خواهد بود. معمولا تعادل pH میتواند با استفاده از کلسیم، پتاسیم، منیزیم و سدیم حفظ شود. گوشت و دانههای گوجه فرنگی حاوی میزان قابل توجهی از این عناصر مهم هستند و دانههای گوجه فرنگی به ما کمک میکنند به این تعادل pH برسیم و بنابراین از اسیدوز پیشگیری میکند.
استخوانها را تقویت میکند
گوجهفرنگیها و دانههای گوجهفرنگی حاوی ۱۸٪ از میزان مورد نیاز روزانهی ویتامین K هستند. وجود ویتامین K برای ساخت و تقویت استخوان ضروری است. ویتامین K موجب ایجاد استئوکلسین، یک پروتئین غیرکلاژنی در استخوان است. استئوکلسین به سختی کلسیم و تقویت استخوانها کمک میکند. دانههای گوجه فرنگی حاوی کلسیم هم هستند؛ مادهای معدنی که برای سلامت استخوان اهمیت دارد.
بینایی را تقویت میکند
گوجهفرنگیها و دانههایشان حاوی مقادیر بالایی ویتامین A هستند. ویتامین A به عنوان عامل بینایی عالی شناخته شده است و کمبود این ویتامین میتواند منجر به شبکوری شود. بنابراین دانههای گوجه فرنگی به تقویت بینایی نیز کمک میکنند.
ایمنی بدن را بالا میبرد
گوشت و دانههای گوجه فرنگی به عنوان عامل بالا بردن ایمنی بدن شناخته شدهاند. آنها از ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا، به ویژه در آقایان، جلوگیری میکنند. کسر کاروتنوئید و همچنین کمبود لیکوپن و بتاکاروتن عاملان اصلی مقصر در بروز چنین بیماریهایی هستند. همانطور که اشاره شد دانههای گوجه فرنگی منابع عالی آنتیاکسیدانهای لبکوپن و بتاکاروتن هستند و بنابراین آنها تاثیر بسزایی در بالا بردن ایمنی بدن دارند.