منونوکلئوز
منونوکلئوز یک بیماری ویروسی می باشد که عامل آن ویروس « اپشتاین – بار » نامیده می شود ، از آنجایی که این بیماری اکثرا با بوسیدن منتقل می شود در برخی از کشور ها « بیماری بوسیدن » نامیده می شود . ( منونوکلئوز چیست ؟ علائم و درمان )
منونوکلئوز چیست ؟ علائم و درمان
علائم منونوکلئوز
منونوکلئوز علاوه بر علائم ظاهری که خود را به صورت عفونت نشان میدهد ، علائم جانبی نیز دارد :
- گلو درد
- تورم غدد
- بعضی اوقات ، کبد و طحال مبتلا می شوند
- شامل تب
- سردرد
- لکههاى سفید در پشت حلق
- تورم غدد لنفاوى پشت گردن
- احساس خستگى و بى اشتهایى
- کودکان بسیار کوچک ممکن است پس از آلودگی هیچ علامتی نداشته باشند
در حالی که بیشتر افراد در بعضی از مواقع در معرض ویروس Epstein-Barr قرار دارند ، تعداد کمی از آنها علائم یکپارچه عفونی را بروز می دهند.
هر فرد از زمانی که بیماری در او فعال شود تا یکسال پس از درمان به عنوان ناقل می تواند ویروس را به افراد سالم منتقل کند .
باید توجه داشت در برخی از موارد فرد بعد از درمان دوباره مجدد درگیر بیماری می شود ، اکثر این موارد به علت کامل نکردن درمان می باشد .
راه های انتقال
ویروس اپشتاین – بار در مخاط و بزاق دهان پیدا می شود ، در هوا جابجا نمی شود به همین دلیل به ندرت انتقال از فرد به فرد دیگر مشاهده می شود ، بوسیدن های نامتعارف راه اصلی انتقال این بیماری می باشد .
در برخی از موارد انتقال خونی و جنسی هم ممکن است این ویروس را منتقل کند .
به دلیل راه انتقال محدودی که دارد بیشتر در افراد جوان دیده می شود .
راه تشخیص بیماری
تنها راه قطعی تشخیص این بیماری آزمایش خون می باشد ، آزمایش « منوسپات » رایج ترین نوع آزمایش خون برای تشخیص منونوکلئوز می باشد .
نام های دیگر آزمایش EBV
EBV VCA-IgG Ab; EBV VCA
آزمایش ویروس اپشتین–بار (EBV)
Epstein-Barr Virus یا EBV
آنتی بادی IgM ویروس اپستین بار
آزمایش های مرتبط با این آزمایش
مونو ، شمارش کامل سلولهای خونی، شمارش گلبولهای سفید خون
دارو های مداخله گر
فنی توئین و داروهای مخدر می توانند موجب نتیجه مثبت کاذب شوند ، همچنین بیماری سِرم، هپاتیت، سرطان پانکراس، لنفوم ها، لوکمی ها نیز می توانند موجب نتایج مثبت کاذب شوند.
آسیب ناشی از منونوکلئوز عفونی
مهمترین آسیبی که این بیماری به بدن فرد وارد میکند عفونت گسترده می باشد که با ورود به خون طحال را درگیر می کند و موجب بزرگ شدن آن می شود .
طحال در سمت چپ بالای شکم قرار دارد و بزرگ شدن آن خطر پارگی آن را به دنبال دارد ، پارگی طحال در موارد خیلی نادری اتفاق میافتد زیرا قبل از آن فرد دچار مشکلاتی می شود که باید به پزشک مراجعه کند .
هرگاه طحال فرد دچار پارگی شود علائم زیر در او بروز می کند :
- درد در سمت چپ بالای شکم
- درد منتشر شوند به قفسه سینه
- احساس گیجی و سبک شدن سر
- تپش قلب بی مورد
- سخت شدن تنفس
درمان منونوکلئوز
این بیماری دمان مستقیم ندارد و با کنترل علائم پس از یک ماه معمولا بیماری سرکوب می شود و فرد تا یک سال فقط به عنوان ناقل درگیر می باشد .
اقداماتی که برای کنترل علائم باید انجام دهید :
- استراحت
- نوشیدن مایعات زیاد
- غرغره کردن آب نمک
- خوردن یخ به صورتی که مدتی در دهان بماند
- قرص استامینوفن یا ایبوپروفن براى کاهش درد و تب ( در کودکان مسکن مصرف نشود مگر با تجویز پزشک )
- ممنوع کردن ورزش و تحرک جسمی زیاد
نکته : از آنجایی که این بیماری ویروسی می باشد ، مصرف آنتی بیوتیک ها هیچ اثری ندارد .
درمان خانگی منونوکلئوز
روغن نارگیل
روغن نارگیل دارای اسیدهای چرب با زنجیرهی متوسط می باشد که یک عامل ضد ویروس بسیار موثر است ، این اسیدهای چرب در برابر مونونوکلئوز عفونی و آنفولانزا موثر می باشد و همچنین برای کسانی که به سرخک، تبخال، هپاتیت سی و ایدز مبتلا هستند، مفید است.
به مدت یک ماه هر روز مقداری روغن نارگیل فرابکر مصرف کنید. بسته به میزان تحملتان میتوانید ۱ تا ۳ قاشق غذاخوری مصرف کنید تا عفونت فروکش کند.
اگر از مزه ی آن خوشتان نمی آید می تواند با گلاب مخلوط کنید .
سرکهی سیب
یک درمان موثر دیگر سرکهی سیب می باشد ، سرکهی سیب که سرشار از خواص ضدویروسی است، به از بین بردن ویروسهای منشأ این عفونت کمک میکند.
به علاوه سرکهی سیب سرشار از ویتامینها و مواد معدنی می باشد که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و روند بهبودی را سرعت میدهد.
۱ تا ۳ قاشق چای خوری سرکهی سیب را با یک فنجان آب گرم مخلوط کنید ، این محلول را چند بار در روز غرغره کنید تا گلو درد را تسکین دهد.
سیر
سیر حاوی آلیسین می باشد ، آلیسین خواص ضدویروسی دارد، آلیسین به کشتن ویروسهایی که منشأ بیماری منونوکلئوز هستند، کمک میکند.
همچنین سیر حاوی ویتامین c می باشد ، که محرک تولید نوعی مادهی ضدویروس طبیعی به نام اینترفرون است. به علاوه منگنز، ویتامین B۶ و سلنیوم موجود در سیر سلامت کلی را بهبود میبخشد.
– روزانه ۲ تا ۳ حبه سیر خام را با معدهی خالی مصرف کنید ، همچنین به غذاهای خود سیر لهشده را اضافه کنید. سیر را بیش از حد نپزید، چون ممکن است ترکیبات فعالاش از بین برود.