بادمجان یکی از صیفیجات پر مصرف در میان ایرانیان میباشد ، بسیاری از افراد در مورد طبع بادمجان و مصلح آن سوال دارند . در این مقاله با بررسی بادمجان از نظر طب سنتی به این سوال ها پاسخ میدهیم . ( طبع بادمجان و مصلح آن چیست ? )

طبع بادمجان
طبع بادمجان

طبع بادمجان چیست ?


مزاج بادمجان گرم و خشک می‌باشد . ( از دیدگاه طب سنتی طبیعت بادنجان گرم و خشک در درجه دوم یا سوم است ) .

حلیم بادنجان : سرد .


به دلیل طبع بادمجان، مصرف زیاد آن به تنهایی، امکان ایجاد درد پهلو ، زهار ، بواسیر و درد چشم سوداوی را به دنبال خواهد داشت. همواره توجه داشته باشید مصرف زیاد بادمجان باعث بالا رفتن گرمی و سودا می شود .

به همین علت پخت و مصرف بادمجان با مصلحات آن توصیه شده است .

مصلح بادمجان

  • زیره
  • گلپر
  • سرکه
  • گوشت بره
  • روغن گاوی تازه
  • دانه انار
  • کشک
  • آب انار ترش و شیرین
مصلح بادمجان
مصلح بادمجان

چه کسانی بادمجان بخورند ?

افرادی که ماج بلغمی دارند بدون هیچ نگرانی میتوانند بادمجان را مصرف کنند . اما افرادی که طبع مزاجی آنها صفراوی ، سوداوی و دموی است باید مصرف بادمجان را تا آنجا که میتوانند محدود کنند .

در صورتی که در محیط های گرم و خشک زندگی می کنید از خوردن زیاد این ماده غذایی پرهیز کنید، چون همانطور که به طبع بادمجان اشاره شد، در صورت مصرف آن در محیط های خشک و گرم، گرما بر شما غلبه کرده و باعث بروز مشکلات متعددی خواهد شد.

خواص بادمجان از دید طب سنتی

  • بادنجان مقوی معده
  • بازکننده‌ی انسدادها و گرفتگی‌های مجاری عروق
  • مصرف آن با سرکه قابض شکم، مدر بول (ادرار)
  • مصرف آن با روغن ملین طبع
  • بادنجان مسکن دردهای گرم
  • خوشبوکننده عرق و برطرف‌کننده بدبویی زیر بغل و کنج ران
  • پاشیدن دنباله‌های خشک بادنجان بر موضع بواسیر و سایر امراض مقعد که با روغن بادام تلخ یا روغن بنفشه و یا بابونه چرب شده باشد مفید است .
  • شستشوی دست و پا با آب سیاه حاصل از خیساندن بادنجان برای رفع و خشک کردن عرق دست و پا مفید است .
  • مصرف خاکستر بادنجان سوخته با سرکه به صورت خمیر، در زدودن زگیل موثر است.
  • مالیدن تخم ساییده بادنجان رسیده و کاملاً پخته شده، همراه با موم و روغن بر شقاق میان انگشتان پا و پاشنه پا بسیار موثر است .

طرز تهیه ترشی بادمجان شکم پر

عوارض بادمجان از دید طب سنتی

  • مصرف مداوم آن بدون به کار بردن مصلحات آن، به سبب غلبه‌ی خشکی باعث ایجاد سودا و بیماری سودایی می‌شود، و پوست را بدرنگ، سیاه و یا زرد می‌کند.
  • بادنجان کوچک (نارس) باعث ایجاد لکه‌های سیاه صورت، سردرد و جوش‌های دهان می‌شود. وجود آلکالوئید سولانین حتی مقادیر کم آن در معده‌های ضعیف ممکن است اختلالات مسمومیتی ضعیفی ایجاد کند.
  • مصرف زیاد و به تنهایی بادنجان امکان ایجاد درد پهلو، زهار، بواسیر و درد چشم سوداوی را در پی خواهد داشت. به همین علت پخت آن با گوشت و روغن و گاهی با سرکه یا آب انار ترش و شیرین توصیه شده است.
  • مصرف بیش از حد بادنجان رنگ چهره را تیره می‌کند، همچنین تولید سودا در بدن را زیاد کرده و موجب بواسیر می‌شود.
  • مصرف آن با سرکه، سبب یبوست می‌شود.

عوارض جانبی بادمجان

بادمجان هم مانند هر ماده غذایی و دارویی در کنار فواید و خواص مفیدی که دارد میتواند در صورت مصرف مستمر و بیش از حد ، عوارضی را به همراه داشته باشد از جمله :

  • تیرگی پوست
  • درد چشم سوداوی
  • بواسیر
  • کولیت
  • مصرف آن با روغن، نرم‌کننده شکم است.
  • رنگ چهره را خراب می‌کند.
  •  مصرف آن با سرکه، سبب یبوست می‌شود.
  • كسانی كه بیماری‎های پوستی دارند كمتر بادمجان بخورند.
  • كسانی كه سنگ كلیه یا صفرا دارند از خوردن بادمجان خودداری كنند.
  • كسانی كه ناراحتی‎های كبدی دارند و یا یرقان دارند از خوردن بادمجان خودداری كنند.
  • كسانی كه سوداوی مزاج هستند بادمجان كمتر مصرف كنند.
  • سوزش دهان و بروز آفت از عوارض شایع آن است.
عوارض بادمجان
عوارض بادمجان

فواید بادمجان

بادمجان دارای خواص و فواید بسیاری میباشد از جمله :

فواید بادمجان
فواید بادمجان
  • سرشار از آنتی‌اکسیدان است ( دارای خواص ضد سرطانی است )
  • کاهش کلسترول
  • سبب کاهش ریسک بیماری‌های قلبی می‌شود
  • به کنترل قند خون کمک می‌کند
  • به کاهش وزن کمک می‌کند
  • تقویت حافظه ( غنی از فوتوکمیکال )
  • جلوگیری از پوکی استخوان
  • درمان کم‌خونی ( غنی از آهن )
  • بهبود افسردگی ( دارای اسکوپولتین )
  • تقویت‌کننده معده و مسکن درد مفاصل ناشی از گرمی است (معمولاً از لمس محل درد گرمی احساس می‌شود).
  • به‎خاطر وجود آهن در بادمجان برای كسانی كه كم خون هستند مفیداست.
  • اگر بادمجان آب‎پز با بخار پخته شود هضم آن آسان‎تر است.
  • بادمجان مقوی معده، بازکننده‌ی انسدادها و گرفتگی‌های مجاری عروق بوده و مصرف آن با سرکه قابض شکم، مدر و با روغن ملین طبع است.
  • بادمجان خوشبو کننده عرق و مدّر می‌باشد.
  • سبب تسکین سردرد گرم می‌شود.
  • مالیدن تخم ساییده بادنجان رسیده و کاملاً پخته شده، همراه با موم و روغن بر شقاق میان انگشتان پا و پاشنه پا بسیار موثر بوده و برطرف‌کننده فوری این عارضه است.
  • بادمجان مسکن دردهای گرم، خوشبوکننده عرق و برطرف‌کننده بدبویی زیر بغل و کنج ران بوده، پاشیدن دنباله‌های خشک بادنجان بر موضع بواسیر و سایر امراض مقعد که با روغن بادام تلخ یا روغن بنفشه و یا بابونه چرب شده باشد مفید است.
  • شستشوی دست و پا با آب سیاه حاصل از خیساندن بادمجان برای رفع و خشک کردن عرق دست و پا مفید بوده و مصرف خاکستر بادمجان سوخته با سرکه به صورت خمیر، در زدودن زگیل موثر است.
  • مصرف بادمجان به صورت خام برای بدن مضر است و باید پخته شده آن مصرف شود.
  • بادمجان دارای حالت قلیایی می‎باشد بخاطر همین گوشت را همراه بادمجان بخورید تا در بدن تعادل برقرار سازد.
  • سعی كنید هنگام طبخ بادمجان كمی سركه سیب در آن بریزید.

کالری کشک بادمجان چقدر است ?

ارزش غذایی بامجان خام 100 گرم

  • انرژی ۱۴ کیلوژول (۳٫۳ کیلوکالری)
  • کربوهیدرات‌ها ۵٫۸۸ گرم
  • قندها ۳٫۵۳ گرم
  • فیبر ۳ گرم
  • چربی ۰٫۱۸ گرم
  • پروتئین ۰٫۹۸ گرم
  • ویتامین ب ۱ (تیامین) ۰٫۰۳۹ میلی‌گرم (۳ مورد نیاز روزانه)
  • ویتامین ب ۲ (ریبوفلاوین) ۰٫۰۳۷ میلی‌گرم (۲ مورد نیاز روزانه)
  • ویتامین ب ۳ (نیاسین) ۰٫۶۴۹ میلی‌گرم (۴ مورد نیاز روزانه)
  • پانتوتنیک اسید (ویتامین ب ۵) ۰٫۲۸۱ میلی‌گرم (۶ مورد نیاز روزانه)
  • ویتامین ب ۶ ۰٫۰۸۴ میلی‌گرم (۶ مورد نیاز روزانه)
  • اسید فولیک (ویتامین ب ۹) ۲۲ میکروگرم (۶ مورد نیاز روزانه)
  • ویتامین ث ۲٫۲ میلی‌گرم (۴ مورد نیاز روزانه)
  • کلسیم ۹ میلی‌گرم (۱ مورد نیاز روزانه)
  • آهن ۰٫۲۳ میلی‌گرم (۲ مورد نیاز روزانه)
  • منیزیم ۱۴ میلی‌گرم (۴ مورد نیاز روزانه)
  • منگنز ۰٫۲۳۲ میلی‌گرم (۱۲ مورد نیاز روزانه)
  • فسفر ۲۴ میلی‌گرم (۳ مورد نیاز روزانه)
  • پتاسیم ۲۲۹ میلی‌گرم (۵ مورد نیاز روزانه)
  • روی ۰٫۱۶ میلی‌گرم (۲ مورد نیاز روزانه)

مطالب پیشنهادی

طبع گردو چیست ?

طبع دمنوش بابونه و مصلح آن

طبع عسل و مصلح آن چیست ?

طبع تخم مرغ و مصلح آن

طبع قهوه چیست ؟

لیست کامل میوه های طبع گرم و طبع سرد

لیست طبع غذا های ایرانی

به این پست امتیاز بدید...

خیلی ضعیف/ضعیف/متوسط/خوب/عالی

میانگین امتیازات :4.8 تعداد آرا: 123

هنوز کسی رای نداده...