بادمجان یکی از صیفیجات پر مصرف در میان ایرانیان میباشد ، بسیاری از افراد در مورد طبع بادمجان و مصلح آن سوال دارند . در این مقاله با بررسی بادمجان از نظر طب سنتی به این سوال ها پاسخ میدهیم . ( طبع بادمجان و مصلح آن چیست ? )
طبع بادمجان چیست ?
مزاج بادمجان گرم و خشک میباشد . ( از دیدگاه طب سنتی طبیعت بادنجان گرم و خشک در درجه دوم یا سوم است ) .
حلیم بادنجان : سرد .
به دلیل طبع بادمجان، مصرف زیاد آن به تنهایی، امکان ایجاد درد پهلو ، زهار ، بواسیر و درد چشم سوداوی را به دنبال خواهد داشت. همواره توجه داشته باشید مصرف زیاد بادمجان باعث بالا رفتن گرمی و سودا می شود .
به همین علت پخت و مصرف بادمجان با مصلحات آن توصیه شده است .
مصلح بادمجان
- زیره
- گلپر
- سرکه
- گوشت بره
- روغن گاوی تازه
- دانه انار
- کشک
- آب انار ترش و شیرین
چه کسانی بادمجان بخورند ?
افرادی که ماج بلغمی دارند بدون هیچ نگرانی میتوانند بادمجان را مصرف کنند . اما افرادی که طبع مزاجی آنها صفراوی ، سوداوی و دموی است باید مصرف بادمجان را تا آنجا که میتوانند محدود کنند .
در صورتی که در محیط های گرم و خشک زندگی می کنید از خوردن زیاد این ماده غذایی پرهیز کنید، چون همانطور که به طبع بادمجان اشاره شد، در صورت مصرف آن در محیط های خشک و گرم، گرما بر شما غلبه کرده و باعث بروز مشکلات متعددی خواهد شد.
خواص بادمجان از دید طب سنتی
- بادنجان مقوی معده
- بازکنندهی انسدادها و گرفتگیهای مجاری عروق
- مصرف آن با سرکه قابض شکم، مدر بول (ادرار)
- مصرف آن با روغن ملین طبع
- بادنجان مسکن دردهای گرم
- خوشبوکننده عرق و برطرفکننده بدبویی زیر بغل و کنج ران
- پاشیدن دنبالههای خشک بادنجان بر موضع بواسیر و سایر امراض مقعد که با روغن بادام تلخ یا روغن بنفشه و یا بابونه چرب شده باشد مفید است .
- شستشوی دست و پا با آب سیاه حاصل از خیساندن بادنجان برای رفع و خشک کردن عرق دست و پا مفید است .
- مصرف خاکستر بادنجان سوخته با سرکه به صورت خمیر، در زدودن زگیل موثر است.
- مالیدن تخم ساییده بادنجان رسیده و کاملاً پخته شده، همراه با موم و روغن بر شقاق میان انگشتان پا و پاشنه پا بسیار موثر است .
عوارض بادمجان از دید طب سنتی
- مصرف مداوم آن بدون به کار بردن مصلحات آن، به سبب غلبهی خشکی باعث ایجاد سودا و بیماری سودایی میشود، و پوست را بدرنگ، سیاه و یا زرد میکند.
- بادنجان کوچک (نارس) باعث ایجاد لکههای سیاه صورت، سردرد و جوشهای دهان میشود. وجود آلکالوئید سولانین حتی مقادیر کم آن در معدههای ضعیف ممکن است اختلالات مسمومیتی ضعیفی ایجاد کند.
- مصرف زیاد و به تنهایی بادنجان امکان ایجاد درد پهلو، زهار، بواسیر و درد چشم سوداوی را در پی خواهد داشت. به همین علت پخت آن با گوشت و روغن و گاهی با سرکه یا آب انار ترش و شیرین توصیه شده است.
- مصرف بیش از حد بادنجان رنگ چهره را تیره میکند، همچنین تولید سودا در بدن را زیاد کرده و موجب بواسیر میشود.
- مصرف آن با سرکه، سبب یبوست میشود.
عوارض جانبی بادمجان
بادمجان هم مانند هر ماده غذایی و دارویی در کنار فواید و خواص مفیدی که دارد میتواند در صورت مصرف مستمر و بیش از حد ، عوارضی را به همراه داشته باشد از جمله :
- تیرگی پوست
- درد چشم سوداوی
- بواسیر
- کولیت
- مصرف آن با روغن، نرمکننده شکم است.
- رنگ چهره را خراب میکند.
- مصرف آن با سرکه، سبب یبوست میشود.
- كسانی كه بیماریهای پوستی دارند كمتر بادمجان بخورند.
- كسانی كه سنگ كلیه یا صفرا دارند از خوردن بادمجان خودداری كنند.
- كسانی كه ناراحتیهای كبدی دارند و یا یرقان دارند از خوردن بادمجان خودداری كنند.
- كسانی كه سوداوی مزاج هستند بادمجان كمتر مصرف كنند.
- سوزش دهان و بروز آفت از عوارض شایع آن است.
فواید بادمجان
بادمجان دارای خواص و فواید بسیاری میباشد از جمله :
- سرشار از آنتیاکسیدان است ( دارای خواص ضد سرطانی است )
- کاهش کلسترول
- سبب کاهش ریسک بیماریهای قلبی میشود
- به کنترل قند خون کمک میکند
- به کاهش وزن کمک میکند
- تقویت حافظه ( غنی از فوتوکمیکال )
- جلوگیری از پوکی استخوان
- درمان کمخونی ( غنی از آهن )
- بهبود افسردگی ( دارای اسکوپولتین )
- تقویتکننده معده و مسکن درد مفاصل ناشی از گرمی است (معمولاً از لمس محل درد گرمی احساس میشود).
- بهخاطر وجود آهن در بادمجان برای كسانی كه كم خون هستند مفیداست.
- اگر بادمجان آبپز با بخار پخته شود هضم آن آسانتر است.
- بادمجان مقوی معده، بازکنندهی انسدادها و گرفتگیهای مجاری عروق بوده و مصرف آن با سرکه قابض شکم، مدر و با روغن ملین طبع است.
- بادمجان خوشبو کننده عرق و مدّر میباشد.
- سبب تسکین سردرد گرم میشود.
- مالیدن تخم ساییده بادنجان رسیده و کاملاً پخته شده، همراه با موم و روغن بر شقاق میان انگشتان پا و پاشنه پا بسیار موثر بوده و برطرفکننده فوری این عارضه است.
- بادمجان مسکن دردهای گرم، خوشبوکننده عرق و برطرفکننده بدبویی زیر بغل و کنج ران بوده، پاشیدن دنبالههای خشک بادنجان بر موضع بواسیر و سایر امراض مقعد که با روغن بادام تلخ یا روغن بنفشه و یا بابونه چرب شده باشد مفید است.
- شستشوی دست و پا با آب سیاه حاصل از خیساندن بادمجان برای رفع و خشک کردن عرق دست و پا مفید بوده و مصرف خاکستر بادمجان سوخته با سرکه به صورت خمیر، در زدودن زگیل موثر است.
- مصرف بادمجان به صورت خام برای بدن مضر است و باید پخته شده آن مصرف شود.
- بادمجان دارای حالت قلیایی میباشد بخاطر همین گوشت را همراه بادمجان بخورید تا در بدن تعادل برقرار سازد.
- سعی كنید هنگام طبخ بادمجان كمی سركه سیب در آن بریزید.
ارزش غذایی بامجان خام 100 گرم
- انرژی ۱۴ کیلوژول (۳٫۳ کیلوکالری)
- کربوهیدراتها ۵٫۸۸ گرم
- قندها ۳٫۵۳ گرم
- فیبر ۳ گرم
- چربی ۰٫۱۸ گرم
- پروتئین ۰٫۹۸ گرم
- ویتامین ب ۱ (تیامین) ۰٫۰۳۹ میلیگرم (۳ مورد نیاز روزانه)
- ویتامین ب ۲ (ریبوفلاوین) ۰٫۰۳۷ میلیگرم (۲ مورد نیاز روزانه)
- ویتامین ب ۳ (نیاسین) ۰٫۶۴۹ میلیگرم (۴ مورد نیاز روزانه)
- پانتوتنیک اسید (ویتامین ب ۵) ۰٫۲۸۱ میلیگرم (۶ مورد نیاز روزانه)
- ویتامین ب ۶ ۰٫۰۸۴ میلیگرم (۶ مورد نیاز روزانه)
- اسید فولیک (ویتامین ب ۹) ۲۲ میکروگرم (۶ مورد نیاز روزانه)
- ویتامین ث ۲٫۲ میلیگرم (۴ مورد نیاز روزانه)
- کلسیم ۹ میلیگرم (۱ مورد نیاز روزانه)
- آهن ۰٫۲۳ میلیگرم (۲ مورد نیاز روزانه)
- منیزیم ۱۴ میلیگرم (۴ مورد نیاز روزانه)
- منگنز ۰٫۲۳۲ میلیگرم (۱۲ مورد نیاز روزانه)
- فسفر ۲۴ میلیگرم (۳ مورد نیاز روزانه)
- پتاسیم ۲۲۹ میلیگرم (۵ مورد نیاز روزانه)
- روی ۰٫۱۶ میلیگرم (۲ مورد نیاز روزانه)
بادمجان را حتما در طول هفته مصرف کنید
برای یبوست و سرطان خیلی تاثیرات خوبی داره
🍆
حالاما نفهمیدیم گرم است یاسرد؟
قره بادنجان نوکرتم